Zo maak je 2,5 liter wasmiddel voor nog geen 25 cent

Zelf wasmiddel maken is helemaal niet zo moeilijk

We gebruiken wasmiddel wekelijks en daarom gaan er door de jaren heen flink wat flessen doorheen. Tel je de kosten voor al die flessen bij elkaar op, dan kom je op een flink bedrag uit. Wil je graag wat besparen op je wekelijkse boodschappen? Dan is deze manier om zelf 2,5 liter wasmiddel te maken de uitkomst, want je betaalt er nog geen eens 25 cent voor!

Zo makkelijk is het om zelf goedkope wasmiddel te maken.

DIY wasmiddel

Voor een fles wasmiddel van een bekend A-merk betaal je in de supermarkt al gauw tussen de 5 en 10 euro. Behoorlijke kosten die bij de wekelijkse boodschappen op komen. Een goedkope manier om te besparen op deze kosten is om zelf het reinigingsmiddel voor je kleding te maken. Veel heb je er niet voor nodig, want aan een stuk neutrale handzeep (45 gram) en wat soda (45 gram) heb je al genoeg.

Zo maak je het:

  • Zet een grote pan (soeppan) met 2,5 liter water op hoog vuur. Wacht tot het water kookt.
  • Eén zeeptablet is vaak 90 gram. Snijd de zeep doormidden en gebruik de helft voor het zeepmengsel.
  • Snijd het halve stuk zeep in kleine stukken en voeg deze toe aan het kokende water. Roer goed door en wacht tot de zeep volledig is opgelost.
  • Weeg de soda af op 45 gram en voeg deze ook toe aan het kokende water. Roer goed door en wacht tot de soda volledig is opgelost.
  • Zet het vuur uit en laat het mengsel minimaal 12 uur staan.
  • Schenk het verdikte mengsel over naar een grote plastic bak en gebruik voor elke wasbeurt ongeveer één wasbolletje.
  • Met de hoeveelheid wasmiddel zou je zeker genoeg moeten hebben voor ± 40 wasbeurten!

Kosten

De zelfgemaakte wasmiddel is zo goedkoop omdat je maar een paar ingrediënten nodig hebt. Zeep in vaste tablet vorm wordt vaak als twee losse stukken in één verpakking verkocht. Eén van de goedkoopste opties die je in de winkel kan vinden is de variant van twee stukken zeep voor 0,85 cent. Je hebt voor je eigen wasmiddel slechts 1/4e van het totaal nodig en daarom kost dit je 0,19 cent. Daarnaast is 1 kilo soda te koop voor 0,89 cent en ook hier gebruik je slechts 45 gram van, wat uitkomt op een bedrag van ongeveer 0,04 cent. Een totaal bedrag dus van 0,23 (!) cent. Goedkopere wasmiddel dan dit ga je niet vinden in de supermarkt!

Lees ook: 4 gewoontes om jezelf aan te leren voor een opgeruimd huis

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: LibelleTV | Beeld: videostill