Waarom geven hectometerpaaltjes eigenlijk ‘links’ of ‘rechts’ aan?

hectometerpaaltjes

Ook als je rechts rijdt, rijd je volgens hectometerpaaltjes vaak links

Als je ooit pech hebt gehad met de auto, dan weet je dat die hectometerpaaltjes heel handig zijn. Met dank aan die groene bordjes kun je makkelijk doorgeven waar je staat. Maar is het je wel eens opgevallen dat er ook een aanduiding ‘Li’ of ‘Re’ vermeld staat? Eigenlijk best vreemd – we houden immers allemaal rechts op de Nederlandse wegen. Dit is hoe het zit.

Hectometerpaaltjes

Als je net je rijbewijs hebt gehaald en de theorie nog vers in je hoofd hebt, kun je waarschijnlijk precies opnoemen welke informatie er op hectometerbordjes staat. Maar als je al jarenlang zonder pech of brokken onderweg bent, dan is het makkelijk om te vergeten wat er op die groene bordjes te zien is. Daarom bij deze een kleine opfrisser. Op de hectometerpaaltjes staan onder andere het wegnummer (Het A- of N-nummer), de hectometeraanduiding en een rijbaanaanduiding voor opritten, afritten, parallelbanen en verbindingsbogen.

Linkerbaan of rechterbaan

Er is echter ook nog iets anders te zien op de paaltjes, namelijk een aanduiding van de ‘hoofdrijbaan’. Zit je op de linker- of rechterbaan? Met ‘Li’ of ‘Re’ wordt het duidelijk aangegeven. Als je erover nadenkt is dat best vreemd, toch? Let maar eens op: ook als je (zoals het hoort) rechts rijdt, staat er namelijk regelmatig een duidelijke ‘Li’ op de hectometerpaaltjes. Of je op de linker- of rechterbaan rijdt heeft dan ook weinig te maken met de richting waarin je zelf rijdt. De aanduidingen ‘Li’ en ‘Re’ worden bepaald door de ligging van de weg zélf.

Alle wegen leiden naar…

Er zit een goede logica in de aanduidingen links of rechts. We hadden het namelijk ook al even over die hectometeraanduiding: dat is de nummering waarmee de afstand over de lengte van de weg wordt uitgedrukt. Van begin- tot eindpunt loopt die nummering steeds verder op. De aanduidingen voor links en rechts hangen hiermee samen. ‘Li’ en ‘Re’ staan namelijk voor de linker- of rechterrijbaan, kijkend in de richting van de oplopende cijfers. Dus van begin- tot eindpunt.

Misschien vraag je je nu af wie dan het begin- en eindpunt bepalen – verschilt dat niet per persoon? Over het algemeen is onze hoofdstad hiervoor het ijkpunt. Re staat aan de kant met rijrichting vanaf Amsterdam, Li staat aan de kant waar het verkeer in de richting van Amsterdam rijdt. Zo leiden alle wegen dus naar Amsterdam, én kunnen de hulpdiensten je makkelijk vinden wanneer dat nodig is.

Lees ook: Waarom de tankdop niet bij iedere auto aan dezelfde kant zit

Bron: Rijksoverheid, Wikipedia | Beeld: Pixabay, Creaddeman