Verhuizen met huisdieren: dit is hoe je dat aanpakt

huisdieren verhuizen

Ook voor je huisdieren is verhuizen een flinke omschakeling

Een verhuizing is voor niemand makkelijk. Maar terwijl jij druk bezig bent met inpakken en regelen, heb je mogelijk ook nog een kleine viervoeter rondlopen. Of misschien een aquarium dat nu net wat minder liefde krijgt. Hoe zorg je er nu voor dat je huisdieren het verhuizen goed doorstaan?

Stress

Waar wij als mensen met elkaar kunnen praten over de drukte en alle hectiek rond een verhuizing, is dat met huisdieren natuurlijk anders. Fikkie snapt niet waarom zijn huisje opeens volstaat met dozen, en Minoes vindt het maar niks dat haar favoriete plekjes in huis langzaamaan verdwijnen. Onderschat dan ook niet wat voor impact de stress van een verhuizing op je huisdieren kan hebben. Natuurlijk hoef je niet direct je viervoeter een maand lang elders onder te brengen. Maar één of twee dagen een logeeradresje? Dat kan geen kwaad. Zo voorkom je de ergste hectiek. Bovendien scheelt dit een hoop ongelukken: je wilt immers niet dat je kat voor de voeten langs rent van iemand die met een verhuisdoos sjouwt.

Aquarium inpakken

Als je vissen of andere waterdieren houdt, dan is het bovendien verstandig om bij een expert advies in te winnen over hun vervoer. Bij dierenspeciaalzaken vind je speciale zakken om vissen in te vervoeren. Sommige mensen kiezen ervoor om hun vissen in een emmer met daarop een theedoek te vervoeren, maar dat is niet aan te raden. Hier kunnen vissen namelijk uit springen. Voor echt forse vissen bestaan wel speciale verhuis-emmers. Deze zijn afsluitbaar, waardoor je geen risico hebt op ontsnappingspogingen.

Nieuw thuis

Wanneer je eenmaal op bestemming bent, helpt het om in eerste instantie een rustig plekje in te richten voor je huisdier. Leg hier wat vertrouwde dingen neer zoals speeltjes of een mandje waar hun geur aanzit. Ook kan iemand die vertrouwd is voor je kleine vriend hier bij blijven om een beetje op te passen en af te leiden. Dat scheelt weer stress! Voor vissen kun je extra stress bovendien vermijden door hun tijd in een zak of emmer zo kort mogelijk te houden. Net zoals wanneer je vissen voor het eerst aanschaft, kán het nuttig zijn om de zakken eerst dicht in het aquarium te hangen als deze eenmaal klaar voor gebruik staat. Zo voorkom je grote temperatuurverschillen. Ten slotte is het natuurlijk belangrijk dat je de verwarming, verlichting en pomp weer naar behoren hebt ingeschakeld voor je je vissen in hun nieuwe onderkomen verwelkomt.

Lees ook: Om déze reden zou je iedere dag met je huisdier moeten knuffelen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels