Zo moet je je cv-ketel instellen als je onder het prijsplafond wilt blijven

cv ketel

Kende jij deze tips al?

Heb jij een CV-ketel aangesloten op aardgas? Dan kunnen een paar aanpassingen in de instellingen van dat apparaat ervoor zorgen dat je bespaart op gas én onder het aangekondigde prijsplafond blijft. Wij vertellen je er meer over.

Aanvoertemperatuur

Je CV-ketel heeft een thermostaat die ervoor zorgt dat het water dat door je verwarming gaat, wordt verwarmd tot een temperatuur van 80 graden. Bij de nieuwere modellen kun je de aanvoertemperatuur ook verlagen van 80 naar bijvoorbeeld 50 graden. Door deze kleine aanpassing kun je al fors besparen. De Consumentenbond geeft aan dat je op deze manier zo’n 100 kuub gas per jaar kan besparen. Let wel op, indien je oudere radiatoren hebt, is het mogelijk dat je huis mogelijk niet goed wordt verwarmd bij een lagere temperatuur. Oudere radiatoren kunnen onvoldoende warmte af geven om het gehele huis te verwarmen op lagere temperatuur.

Temperatuur kraanwater

Bij een combiketel kun je ook de temperatuur van het water dat uit je kraan komt verlagen. Doe je dit in combinatie met bovenstaande tip, dan zal het aantal kuub dat je bespaart nog verder oplopen. Zet je kraanwatertemperatuur echter niet lager dan 60 graden. Zou je de temperatuur nog lager instellen, dan vergroot je namelijk het risico op legionella.

Ecostand

Veel CV-ketels hebben voor het verwarmen van het water een comfortstand. Deze stand houdt in dat je ketel ervoor zorgt dat het water de hele dag verwarmd blijft. Wil je je handen wassen, dan heb je met die stand sneller warm water en hoef je de kraan niet zo lang te laten lopen. Nadeel aan deze stand is dat het water ook verwarmd wordt als je geen warm water gebruikt. Gelukkig is er daarvoor ook een eco-stand toegevoegd aan vele ketels. Zou je gebruikmaken van deze stand, dan bespaar je zo’n 10 tot 20 kuub gas op jaarbasis. Niet zoveel winst als bij de eerste tip, maar zeker het proberen waard!

Lees ook: Kabinet gaat meer meebetalen aan energierekening

Bron: Radar | Beeld: iStock