4 handige tips waarmee je eenvoudig de perfecte pasta kookt

perfecte-pasta

Zo wordt je pasta het allerlekkerst

Het is ons allemaal weleens overkomen: we hebben pasta lang genoeg gekookt, maar toch is hij te gaar of juist niet gaar genoeg geworden. Gelukkig zijn er verschillende tips die je op kunt volgen om de perfecte pasta te bereiden. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Zorg voor een plan

Allereerst: kies een plan dat past bij het soort pasta dat je gaat koken. Verse pasta hoeft namelijk veel minder lang te koken dan gedroogde pasta. Dat komt doordat verse pasta van zichzelf veel vocht bevat. Je hoeft verse pasta vaak maar 2 tot 5 minuten te laten koken, terwijl je bij de gedroogde varianten kunt rekenen op een kooktijd van gemiddeld 6 tot 8 minuten. Weet je bij voorbaat al dat je al dente (beetgare) pasta wilt? Dan is het verstandig om de kooktijd wat te verkorten (zie hieronder).

2. Gebruik zout en roer goed

Veel mensen denken dat pasta minder aan elkaar kleeft wanneer je wat olie bij het kokende water giet. Dit is echter een fabel, want het toevoegen van olie heeft geen enkel nut. Wat wél zin heeft, is goed roeren en wat zout toevoegen. Zout heeft geen effect op het kookproces, maar versterkt wel de smaak van de pasta. Het geeft bovendien smaak aan het kookvocht, wat kan helpen als je dat vocht wilt gebruiken voor een saus.

3. Proef regelmatig een stukje

Hou je ervan als je pasta al dente is? Dan is het belangrijk om de pasta niet te lang te koken. Bekijk wat de reguliere kooktijd is voor de pasta die je hebt en haal daar een minuutje van af. Pasta gaart namelijk nog door nadat je hem hebt afgegoten en bij een saus hebt gedaan. Dit komt door het vocht in de saus. Check gedurende het gehele kookproces regelmatig of de pasta naar wens is door een klein stukje te proeven. Bij verse pasta is dat extra vaak nodig, omdat die van zichzelf al zacht is en het lastiger is om zulke pasta beetgaar te koken.

4. Gebruik genoeg water

Tot slot: de hoeveelheid water waarin je pasta kookt, draagt bij aan hoe goed het eindresultaat is. Zorg er altijd voor dat je voor elke 100 gram pasta minstens 1 liter water gebruikt. Dit is belangrijk, omdat gedroogde pasta veel water opneemt en er bij het kookproces zetmeel vrijkomt. Het zetmeel kan ervoor zorgen dat de pasta gaat kleven. Als je voldoende water gebruikt, gebeurt dat minder snel.

Lees ook: Geweldig nieuws: pasta eten helpt bij afvallen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay