8 dingen die ook na de houdbaarheidsdatum nog te consumeren zijn

houdbaarheidsdatum

Niet alles hoeft niet meteen de kliko in

Het overkomt ons allemaal weleens: we pakken iets te eten of te drinken en zien dat de houdbaarheidsdatum van een product verstreken is. Moet je het dan meteen weggooien? In veel gevallen denk je van wel, terwijl het niet per se nodig is. Wij zetten acht producten voor je op een rij die ook na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten of drinken zijn.

Schokkend feit

Het Voedingscentrum heeft geconcludeerd dat we per persoon elk jaar zo’n 40 kilo eten weggooien. Dat houdt in dat er alleen al in Nederland jaarlijks 800 miljoen kilo eten wordt weggegooid, wat gelijkstaat aan 100.000 volle vrachtwagens! Naast het feit dat dat een enorme hoeveelheid is, is groot deel van al dat afval ook nog eens onnodig. Veel producten kun je na de houdbaarheidsdatum namelijk nog prima eten of drinken.

THT en TGT

Voor we vertellen welke producten ook na de houdbaarheidsdatum nog prima zijn, is het eerst belangrijk om de twee verschillende labels te noemen. Producten kunnen ofwel een THT-label, ofwel een TGT-label hebben. THT staat voor ’tenminste houdbaar tot’, TGT staat voor ’te gebruiken tot’. Let daar altijd goed op! De labels schelen immers maar een letter, maar het verschil ertussen is behoorlijk groot.

THT wordt gebruikt bij etenswaren die niet bederven, bijvoorbeeld bij meel. De kwaliteit van die producten gaat na de houdbaarheidsdatum wel wat achteruit, maar ze kunnen nog prima even mee. Dat zijn dus de producten waarvan we hieronder een lijstje hebben gemaakt. TGT-labels worden gebruikt voor zeer bederfelijk producten, bijvoorbeeld vlees. Die producten kun je na de aangegeven datum nooit bewaren en moet je dus wel meteen weggooien. De TGT-datum is echt de uiterste datum waarop je die producten kunt eten of drinken, ook als er op het product staat dat je het een week in de koelkast kunt bewaren. Door je aan die regel te houden, voorkom je een eventuele voedselvergiftiging.

Deze producten kun je gerust nog eten of drinken

Wat zijn nou voorbeelden van producten die ook na de THT-datum nog altijd goed te eten of te drinken zijn? We zetten er acht voor je op een rij:

  • Chips. Na de houdbaarheidsdatum worden ze vaak een beetje zacht, maar ze zijn nog prima te eten. Ze zijn vaak namelijk bewerkt met onder andere een grote hoeveelheid zout, wat ervoor zorgt dat ze niet bederven.
  • Eieren. Als je eieren bij temperaturen van vijf graden of lager koelt, kun je ze vier tot vijf weken gebruiken. Daarna zijn ze ook nog wel te gebruiken, maar alleen in gekookte vorm. Je kunt er dan bijvoorbeeld nog hardgekookte eitjes voor in je salade van maken.
  • Verpakte salades. De blaadjes sla in zo’n salade zien er na een tijdje vaak niet meer lekker uit. Toch kun je zo’n salade – mits er geen schimmel op zit – nog prima eten. Wil je de blaadjes weer wat levendigheid teruggeven? Week ze even in koud water, dan krijgen ze een oppepper.
  • Chocolade. Soms zie je ineens een wit laagje op je chocoladereep verschijnen. Oh oh, schimmel? Nee hoor. Het laagje ontstaat omdat de chocolade aan de lucht is blootgesteld. Het vet van de chocolade smelt dan en drijft naar de oppervlakte. Je kunt dus nog prima een hapje van de reep nemen.
  • Biscuits. Net als bij chips geldt voor biscuits dat je ze nog prima kunt eten, omdat ze vaak behoorlijk bewerkt zijn met middelen die de houdbaarheid verlengen. Zijn ze zacht geworden? Warm ze dan even op in de oven.
  • Brood. Bewaar je brood in de vriezer, dan kan het bijna eeuwig mee. Bij brood in een broodbak moet je wel oppassen, want dan kan er sprake zijn van schimmelvorming. Zorg er dus altijd voor dat je brood koel genoeg bewaart als je er lang van wilt kunnen eten.
  • Melk. Een pak of fles gepasteuriseerde melk kun je tot wel anderhalf keer zo lang bewaren als je hem koud zet. Plaats je melk dus het liefst zo ver mogelijk achterin je koelkast. Is je melk toch een beetje zuur geworden? Dan kun je er altijd nog pannenkoekjes van maken.
  • Harde kazen. Je kunt kazen, zoals cheddar, nog prima eten na de houdbaarheidsdatum. Snijd de harde stukken aan de buitenkant weg en voilà, je kaas is weer als nieuw!

Lees ook: Kun je medicijnen nog gebruiken als de houdbaarheidsdatum al is verstreken?

Bron: Ze | Beeld: Pixabay