Aha: dit betekenen de rode vlekjes in een ei

ei

Wist jij dit al?

Soms als je van plan bent een eitje te bakken, zien we ineens een bruin of rood plekje zitten in het ei. Het kan ervoor zorgen dat je eitje er een beetje minder appetijtelijk uitziet, maar wat is dit eigenlijk? En kun je dit gewoon eten? Wij vertellen je meer!

Gescheurd bloedvaatje

Ooit gehoord dat een vlekje in een ei betekent dat het ei is bevrucht? Nou, die theorie kun je vergeten. En het is ook niet de ongesteldheid van een kip, zoals vaak wordt gezegd. Het heeft een heel andere betekenis. Wanneer een ei wordt gevormd, kan het gebeuren dat er een bloedvaatje scheurt. Met als resultaat: juist, dat kleine vlekje in je eitje. Dit is dus een klein beetje bloed, wat afhankelijk van de mate waarin het bloed gestold is, rood tot bruin kan zijn. Goed nieuws: het kan geen kwaad, zowel voor de kip niet als voor jou niet.

Eitje gemist

Tijdens het sorteerproces worden eieren door een machine gehaald, waarin ze met een felle lamp worden gecheckt. De eieren met bloedvlekjes worden er dan grotendeels uitgepikt. Toch gebeurt het met name bij bruine eieren weleens dat er een ei wordt gemist. In deze eitjes is het namelijk nét wat moeilijker te zien of er bloedvlekjes in zitten. Overigens worden de eieren met vlekjes niet zo bij het vuilnis gegooid: ze worden gebruikt als grondstof of ingrediënt voor andere producten, zoals koekjes.

Verder is er dus helemaal niets mis met het ei en kun je het gewoon eten. Vind je het toch niet zo’n prettig idee? Dan kun je het er altijd eenvoudig met een mes uitvissen.

Lees ook: Huh? Blijkbaar kun je eieren beter niet in de koelkastdeur bewaren

Bron: Happy in Shape | Beeld: Pexels