Aha: dit is waarom alcohol drinken vaak wordt gezien als ‘gezellig’

alcohol-drinken

Er zit een logische reden achter

Of het nu op een terras, festival of feestje is: alcohol drinken wordt vaak gezien als een gezellige activiteit. Hoe komt het eigenlijk dat we het drinken van alcoholische dranken beschouwen als iets dat goed is voor de sfeer? Wij vertellen je er meer over.

Waarom drinken we überhaupt alcohol?

Om erachter te komen waarom mensen het drinken van alcohol als gezellig bestempelen, moet je eerst terug naar de reden waarom mensen überhaupt alcohol drinken. MAX Vandaag ging op onderzoek uit en kwam bij een Amerikaanse studie uit 1993 terecht. Daaruit blijkt dat er twee hoofdredenen zijn voor het drinken van alcohol. Ten eerste gebruiken mensen het om makkelijk met bepaalde situaties om te kunnen gaan of zichzelf in zulke situaties te verdoven. De andere reden is dat mensen het gebruiken als uiting van sociaal gedrag.

Sociaal zijn

Alcohol drinken wordt dus gekoppeld aan sociaal zijn. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat mensen vooral in feestelijke, gezellige situaties alcohol drinken. Alles wat we daarmee associëren, wordt automatisch als gezellig gezien. Daar komt nog bij dat mensen gevoelig zijn voor het gedrag van anderen. Als iedereen om je heen aan de alcohol zit, is de verleiding om zelf een alcoholisch drankje te bestellen groot. Niet meedoen met die trend wordt dan gezien als ongezellig gedrag.

Zelfde glas of flesje

Voor veel mensen is het lastig om alcohol tijdens feestelijke gelegenheden af te slaan. Je wilt immers voorkomen dat je buiten de boot valt. Toch is er volgens onderzoekster Martine Groefsema (Radboud Universiteit Nijmegen) wel een manier waarop je aan de druk kunt ontsnappen. Ze vertelde aan Quest dat je het beste uit bijna hetzelfde flesje of glas kun drinken als je vrienden, maar dan met alcoholvrije drank. Op die manier hoor je wel duidelijk bij het gezelschap, maar heb je niet de alcoholische verplichting.

Lees ook: Feit of fabel: ben je sneller dronken van alcohol in het vliegtuig?

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, SKYLAKE STUDIO