Aha! Hierom is het slim om hete thee te drinken in de zomer

thee

Wist jij dit?

De zonnige, warme dagen zijn in volle gang en de zomer is in zicht. Met de hoge temperaturen heb je al gauw zin in een koud en verkoelend drankje. Toch is het slimmer om hete dranken te drinken met het warme weer, zoals thee. Wij leggen je uit waarom.

Theorie

Eigenlijk is het heel logisch. Wanneer het warm is in huis, gaat de thermostaat uit of wordt hij lager gezet. Dit proces werkt precies hetzelfde in je lichaam. Je lichaamstemperatuur stijgt door de hitte van de thee, waardoor je lichaam hierop reageert. De temperatuurregeling in je lichaam wordt ‘lager gezet’ en daardoor koelt je lichaam af.

Hoeveel effect heeft het op je lichaam?

Maar werkt het ook andersom? Ja! Je lichaamstemperatuur daalt als je een koud drankje drinkt. Daardoor wordt je lichaam aan het werk gezet en krijg je het uiteindelijk weer warm.

Om het effect te kunnen merken is het belangrijk dat je veel koude drankjes of juist warme drankjes drinkt. Het kost namelijk veel tijd om je lichaamstemperatuur te laten stijgen of dalen. Eén koud of heet drankje is dus helaas niet voldoende om het effect te merken.

Goed blijven drinken

Tijdens de warme zomerdagen is het van belang om goed te blijven drinken. Je verliest veel vocht en dit moet weer aangevuld worden. Daarom is het niet erg of je nu voor een warm of koud drankje gaat, als je maar genoeg – zo’n twee liter – vocht per dag binnenkrijgt. Kun je niet kiezen? Dan is het natuurlijk verstandiger om voor een heet kopje thee te gaan in plaats van een koude smoothie.

Lees ook: Kan één keer verbranden al gevaarlijk zijn?

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock