Aha: hierom moet je niet te veel haring eten

Haring

Het haringseizoen is in volle gang!

Met uitjes, in stukjes gesneden of juist lekker happen: een haring is een heerlijke traktatie. Veel mensen zijn er gek op, en kunnen hun geluk niet op nu het seizoen weer is begonnen. Maar kan je ook te veel van deze lekkernij eten? 

Lekker happen

Het is inmiddels alweer eind juni, wat betekent dat we volop kunnen genieten van verse haring. Wanneer we een warm voorjaar hebben, wordt deze vis goed vet door alle plankton die hij kan eten, en heeft hij halverwege juni al het juiste vetgehalte bereikt. Zo’n volvette haring is een lekker hapje dat boordevol gezonde omega-vetzuren zit. Levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer vertelt hoe gezond deze vis voor je is: “Haring staat bekend om zijn omega 3-, 6- en 9-vetzuren. Dat zijn allemaal onverzadigde vetzuren en dat maakt het gezond. Vroeger zei men al: haring in het land, dokters aan de kant. Dat was dus het begin van het gezondere leven. Als je een kilo per dag eet, overdrijf je natuurlijk ook weer”, aldus Velzeboer. De gezonde vetzuren helpen onder andere onze hersenen gezond te houden en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Zout

Maar naast deze gezonde vetzuren is er toch iets wat deze lekkere vis iets ongezonder maakt, legt Velzeboer uit. “Het enige nadeel van haring is het zoutgehalte. Dat ligt boven de 2 procent. Daar moet je wel voor oppassen. Als je last hebt van een hoge bloeddruk moet je dus zeker niet te veel haring eten.” Goed om te weten!

Gezond eten

Een haring op zijn tijd kan dus zeker geen kwaad. Sterker nog, de omega-vetzuren maken het een gezonde hap. Wel is het belangrijk om deze gefermenteerde vis bij een goede visboer te eten. “Haring is extreem gevoelig voor oxidatie, waardoor hij ranzig wordt en dat proef je ook meteen. Een haring moet je dus nooit in de zon laten liggen en hij moet dus ook eigenlijk van het mes af bij de haringboer worden verkocht. Of vacuüm verpakken, dat is tegenwoordig ook in”, legt Velzeboer uit. Lekker!

Lees ook: Het keto-dieet: dit houdt het in

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock