Aha! Zó lang kun je gekookte pasta bewaren

pasta

Dat wisten we nog niet!

Wat restjes over of pasta bewaren voor een lekkere pastasalade; het lijkt misschien niet heel onschuldig, maar wist je dat je gekookte pasta helemaal niet zo lang in de koelkast moet bewaren? Er bestaat namelijk een kans dat je er ziek van wordt, en dat wil je natuurlijk niet.

Bacterie vorming

Volgens het Voedingscentrum kun je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast bewaren. “De grootste risicobacterie voor deegwaren zoals pasta en rijst is de ‘Bacillus cereus bacterie’. Dat is een bacterie die van nature voorkomt in pasta of rijst, maar het probleem is dat het een zogenaamde ‘spoorvormer’ is. Dat wil zeggen dat die bacterie sporen nalaat en als die sporen zich ontwikkelen kunnen ze toxines produceren”, vertelt Hélène Bonte van het Belgische Federaal Agentschap over de Voedselveiligheid (FAVV).

Ziek worden

Van deze toxines kun je ziek worden, je kunt er bijvoorbeeld van gaan overgeven. “Bij risicopersonen, zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of zwangere vrouwen, kan het ernstige implicaties opleveren, vooral aan de lever.” Het is dus allemaal niet zo onschuldig zoals het lijkt.

Pasta bewaren

Door de pasta goed te bewaren – en dus niet langer dan twee dagen – verklein je het risico om ziek te worden. “Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren. Bij een barbecue raden we aan om de pasta in de koelkast te bewaren en telkens in kleine hoeveelheden op tafel te zetten.”

Lees ook: Fan van Boer zoekt Vrouw? Dan vind je dít nieuwe programma ongetwijfeld ook leuk

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock