Aha: zo lang kun je wijn dus bewaren en dit kun je doen met restjes

wijn-bewaren

Een fles wijn is niet eeuwig houdbaar, maar hoe lang wel?

We weten allemaal dat een fles wijn na opening beperkt houdbaar is. Wat is echter de gemiddelde houdbaarheid van die drank? En wat kun je doen met restjes wijn die je niet meteen wilt opdrinken? Wij geven antwoord op die vragen.

Hoe lang kan ik een fles wijn bewaren?

De houdbaarheid van wijn hangt van de soort af. Gemiddeld kun je een fles wijn tussen de één en vijf dagen bewaren nadat je hem voor het eerst geopend hebt. Over het algemeen geldt dat je wijnen met bubbels of champagne het beste meteen dezelfde dag nog op kunt drinken. Daarbij verdwijnt zowel het koolzuur als de smaak namelijk al na een dag. Witte wijn en rosé kunnen veel langer bewaard blijven: die kun je gemiddeld vijf dagen in de koelkast laten staan. Na die tijd zijn die wijnen nog wel te drinken, maar krijgen ze een zure smaak en verdwijnen de fruitige tinten.

Rode wijn is de gulden middenweg, want die kun je gemiddeld twee tot drie dagen bewaren na opening. De smaak verdwijnt daarbij wel iets sneller dan bij witte wijn. Dat kun je echter zoveel mogelijk beperken door de wijn op een koele en donkere plek te bewaren. Tot slot hebben we nog de versterkte wijnen: port en sherry. Die kun je enorm lang bewaren, namelijk zeker een maand. Wel is het ook bij die dranken belangrijk om ze op een koele plek te stallen.

Wat kan ik met wijn doen die ik overheb?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je geen wijn ‘verspilt’. Je kunt bijvoorbeeld koken met wijn, door een scheut wijn door je risotto te gooien. Ook kun je het over salades gieten. Door wijn met wijnazijn van dezelfde kleur, sjalotjes, honing en zout te mengen maak je namelijk zo een heerlijke dressing.

Je kunt overgebleven rode wijn ook gebruiken om stoofpeertjes of ander fruit in te pocheren. Voeg wat suiker toe, laat het fruit een kwartiertje garen en je hebt een heerlijk gerechtje dat je bijvoorbeeld met wat ijs kunt serveren. Een andere leuke optie zijn wijnblokjes. Je kunt wijn namelijk prima in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. Het is dan zelfs tot wel drie maanden houdbaar! Leg echter nooit een fles wijn in de vriezer, want dan kan hij uitzetten en uit elkaar knallen. Tot slot kun je sangria maken van wijn die overblijft (omdat je hem bijvoorbeeld niet lekker vindt). Voeg er wat fruit, ijsblokjes en eventueel wat Gran Marnier aan toe en klaar ben je!

Lees ook: Koud in een handomdraai: zo koel je wijn in 10 minuten

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay