Aha: daarom heeft aluminiumfolie een matte en een gladde kant

Wist jij dit al?

Aluminiumfolie: bijna iedereen heeft er wel een rol van in de keuken liggen. Waarschijnlijk is het je ooit ook weleens opgevallen dat de folie twee verschillende kanten heeft: een matte en een glanzende kant. Maar waarom eigenlijk? En hoe gebruik je aluminiumfolie het beste? 

De oorzaak

Het feit dat aluminiumfolie een matte en een glanzende kant heeft, heeft eigenlijk een hele simpele reden: het productieproces. Aluminiumfolie wordt gemaakt door een groot stuk aluminium door een machine te rollen. Die machine drukt het aluminium plat, waardoor het heel dun wordt. De matte en glanzende kanten ontstaan omdat de twee zijden van het aluminium op een andere manier de machine raken. Volgens de fabrikanten zit er dus ook geen verschil tussen de twee, het is geheel toeval.

Het verschil

De fabrikanten zelf denken wellicht dat er geen verschil zit tussen de twee kanten aluminiumfolie, maar de praktijk laat iets anders zien. Volgens veel mensen houdt de matte kant beter warmte vast, terwijl de glanzende kant juist warmte zou weerkaatsen. Wil je dus bijvoorbeeld een aardappel in de oven poffen, dan zou het volgens deze theorie beter zijn om de glanzende kant naar binnen te plaatsen en de matte kant naar buiten. Op die manier kaatst de glanzende kant de warmte niet af en gaart je aardappel sneller.

Andere meningen

Toch is er ook wat voor te zeggen om juist de matte kant naar binnen te plaatsen. Verschillende sterrenchefs beweren namelijk dat de glanzende kant van het aluminium kleur kan afgeven. En daar wordt je eten natuurlijk niet veel smakelijker van…

Aluminiumfolie gebruiken

Kortom, de matte en glanzende kant van aluminiumfolie zijn vooral een gevolg van hoe het gemaakt wordt. Terwijl sommigen erbij zweren dat de glanzende kant binnen hoort, claimen andere dat het folie hierdoor afgeeft op het eten. Probeer vooral zelf uit wat voor jou het beste werkt!

Lees ook: Zo maak jij je afzuigkap goed schoon

Bron: Libelle | Beeld: Pexels