De keramische kookplaat versus de inductie kookplaat

Wat is het verschil?

Als je op dit moment nog op gas kookt, overweeg je waarschijnlijk om over te schakelen naar elektrische kookmethoden. Binnen deze elektrische opties moet je vervolgens ook nog de keuze maken tussen een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. En ook al lijken ze erg op elkaar door de zwarte glasplaat, er zit wel degelijk verschil tussen de twee kookplaten. 

Koken op een inductiekookplaat

Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld. Het magnetische veld in de inductiekookplaat reageert als het in contact komt met het metaal in de pan. Hierdoor gaan de ijzerdeeltjes in de bodem van de pan trillen, waardoor ze warmte opwekken. Dit betekent dat de pan en de inhoud ervan snel verhit worden zonder dat de kookplaat zelf volledig hoeft op te warmen.

Hoewel inductiekookplaten duurder in aanschaf zijn, zijn ze energiezuiniger dan keramische kookplaten. Dit komt doordat inductie alleen het deel van de kookplaat direct onder de pan verwarmt, in plaats van de hele kookplaat. Een mogelijk nadeel van koken op een inductiekookplaat, is dat niet alle pannen hiervoor geschikt zijn. De pan die je gebruikt moet namelijk reageren op het magnetische veld, wat kan betekenen dat je nieuwe pannen moet aanschaffen.

Keramisch koken

Een keramische kookplaat bestaat, net als een inductiekookplaat, uit een glazen oppervlak, maar heeft daaronder elektrische verwarmingselementen, halogeenlampen of infraroodelementen. Deze componenten verwarmen de kookplaat, wat op zijn beurt de pan die erop staat verhit. Het opwarmen van de keramische kookplaat vergt echter meer tijd dan bij een inductiekookplaat, wat betekent dat het ook langer duurt voordat de inhoud van de pan wordt verhit. Ook wordt bij keramisch koken de hele kookplaat verhit. Hierdoor kan eventueel gemorst voedsel vanuit de pan op de plaat inbranden, wat onhandig kan zijn en gevaarlijk kan zijn. Na het koken moet je wachten tot de keramische kookplaat is afgekoeld, om te voorkomen dat je jezelf verbrandt aan de restwarmte.

Een keramische kookplaat is doorgaans goedkoper in aanschaf dan een inductiekookplaat. Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van een keramische kookplaat duurder kan zijn. Volgens Milieu Centraal verbruikt een keramische kookplaat ongeveer 225 kilowattuur per jaar, terwijl een inductiekookplaat gemiddeld slechts 175 kilowattuur per jaar verbruikt.

Indien je gevoelig bent voor elektromagnetische velden, bijvoorbeeld door het dragen van een pacemaker, dan is wél het raadzaam om te kiezen voor een keramische kookplaat. Een keramische kookplaat heeft namelijk geen elektromagnetisch veld, waardoor het veilig te gebruiken is in de buurt van een pacemaker.

Lees ook: Feit of fabel: is het gevaarlijk om spinazie op te warmen?

Bron: Het Voedingscentrum, Margriet | Beeld: Adobe Stock