De vele verschillende smaken en bereidingen van knoflook

knoflook

De manier waarop je knoflook snijdt, heeft veel invloed op de smaak

Snijden, persen of raspen, het is toch allemaal hetzelfde? Veel mensen nemen het, tijdens het volgen van een recept, niet zo nauw met de de manier waarop staat aangegeven de knoflook te bereiden. De manier waarop je knoflook snijdt heeft echter veel invloed op de smaak én dus automatisch op de smaak van je gerecht. Toch maar even dat recept volgen dus!

Hoe fijner, hoe meer smaak

De intensiteit van de smaak van knoflook in je gerecht, hangt af van de manier waarop je de knoflook snijdt. Des te fijner je het snijdt, hoe intenser de smaak namelijk zal zijn. De smaak van knoflook is dus het meest aanwezig in je gerecht, als je het héél fijn snijdt of raspt. De reden hiervoor is dat hoe meer cellen je van de knoflookteen breekt, hoe meer smaak er vrijkomt.

Hele knoflookteen

Als je een hekel hebt aan knoflook snijden, door bijvoorbeeld de geur die aan je handen vast blijft plakken, kun je ook de gemakkelijke weg kiezen en gewoon een heel teentje knoflook in het gerecht verwerken. Dit is geen probleem als je gerecht lang op het vuur moet staan om te sudderen. Het knoflookteentje valt dan namelijk vanzelf uit elkaar. Deze methode kun je ook gebruiken als het gerecht echter maar kort moet koken. Wel is het dan raadzaam om ze vlak voor het serveren uit de pan te halen. Want van een hap met een hele knoflookteen worden mensen vaak niet heel blij.

Fijngesneden of geraspt

We kennen allemaal de heerlijke, zoetachtige geur van geperste of zeer fijngesneden knoflook in een pan met hete olie. Het is hierbij echter wel belangrijk om op te letten dat de knoflook niet aanbrandt, iets wat met fijngesneden of geperste -knoflook wel snel kan gebeuren. Dit verandert de zoete, gekarameliseerde smaak in een bittere smaak. Heb je geen zin om je gerecht constant in de gaten te houden? Kies er dan voor om er wat grotere stukken knoflook in te verwerken.

Lees ook: ‘Dit is de reden dat je spruitjes altijd in melk moet koken’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels