Dit is het verschil tussen siliconen en metalen bakvormen

Goed om te weten!

Wie van bakken houdt, heeft waarschijnlijk allemaal bakvormen in huis. Rond, rechthoekig of misschien zelfs wel leuke hartjesvormen. Je kan de meest prachtige gebakjes maken als je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Hoe je erachter komt welke de juiste is voor jouw baksels? Wij helpen je op weg.

Siliconen bakvormen

Siliconen bakvormen kom je in steeds meer winkels tegen. In allerlei kleuren en vormen is deze flexibele vorm verkrijgbaar. Het materiaal voelt rubberachtig, en is eigenlijk goed geschikt voor baksels die wat kleiner zijn. Denk hierbij aan slofjes of cupcakes. Doordat het materiaal zo soepel is heb je wel meer kans dat baksels scheuren, daarom moet je altijd voorzichtig zijn wanneer je de vorm uit te oven haalt. Een voordeel van dit materiaal is dat je baksel zich niet zo snel aan de zijkant kunnen hechten, wat je baksel uit de vorm halen een stuk makkelijker maakt. Je kunt ze er eigenlijk zo uitdrukken!

Metalen bakvormen

Deze stevige, stalen bakvormen kennen we vast allemaal. De klassieke cakevorm of grote ronde springvorm speciaal voor taarten ligt bij vrijwel iedereen in de kast. Dit sterke materiaal geleidt warmte goed, waardoor je baksels goed gaar worden en egaal bruinen. Daarnaast is het materiaal hartstikke sterk en gaat zo’n bakvorm vaak jaren mee. Een nadeel van dit materiaal is dat het echt goed moet worden ingevet. Doe je dit niet, zal het baksel aan de vorm gaan plakken en kan het gemakkelijk scheuren als je het uit de vorm wilt halen. Wil je een grote taart of cake maken, is de metalen bakvorm het meest geschikt. Door de stevigheid van dit materiaal heb je minder kans dat je baksel kapot gaat, bijvoorbeeld wanneer je het uit de oven wilt halen.

Nu we weten welke vorm we het beste kunnen gebruiken voor specifieke baksels, gaat het vast nooit meer fout. Dus, altijd perfecte cupcakes en taarten voortaan!

Lees ook: Zó vaak moet jij je waterkoker ontkalken

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock