Dit is waarom eten en drinken op vakantie vaak lekkerder is

eten-en-drinken

En zo kun je ervoor zorgen dat het thuis net zo goed smaakt als daar

Herkenbaar: de pizza van de pizzeria in het Italiaanse dorpje waar je vakantie viert, is een stuk lekkerder dan het exemplaar dat je zelf bakt. Ook de pasta’s en vruchtendranken smaken daar een stuk beter. Hoe komt het eigenlijk dat we eten en drinken op vakantie vaak lekkerder vinden?

Leuker dan thuis

Ben je thuis aan de slag gegaan met een gerecht dat je op vakantie hebt gehad en valt het enorm tegen? Je bent zeker niet de enige. Anti-dieetcoach Judith Roelvink legt in gesprek met Omroep Brabant uit dat het niet aan het eten ligt. Volgens haar zit het vooral in je hoofd. Op vakantie ben je in een andere omgeving en is er vaak een ‘niets moet, alles mag’-mentaliteit. Dat zorgt er volgens Roelvink voor dat je het eten anders ervaart dan thuis. Ook wordt koken op vakantie leuker gemaakt dan thuis. “Dan nemen we er vaak de tijd voor en gaan we naar een leuke buitenlandse supermarkt of markt voor de boodschappen. In Nederland doen we dat niet, want dan hebben we het druk. Eten en koken is dan iets wat moet.”

Meer tijd en herinneringen

Een andere factor is dat we op vakantie meer tijd nemen voor het eten. Volgens Roelvink proeven we de smaak van het eten en drinken daardoor beter. “Je eet bewust, dus dan smaakt eten heel anders. Je proeft dan opeens de smaken en kruiden die erin zitten. Als je langzamer eet, merk je ook sneller dat je vol zit. Dat staan we onszelf niet toe in Nederland.” Door met meer aandacht te eten, zorg je er dus al voor dat het je beter smaakt. Daarnaast heeft smaakexpert Bob Cramwinckel een handige tip, die hij met De Telegraaf gedeeld heeft. Hij vertelt dat het goed werkt om thuis tijdens het eten vakantieherinneringen op te roepen. Dat zorgt ervoor dat je die lekkere smaak opnieuw kunt ervaren. Wij gaan het zeker proberen!

Lees ook: Zelf je eigen gember kweken? Het is een fluitje van een cent!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Aurélien Lemasson-Théobald