Dit is waarom je gebit stroef aanvoelt nadat je spinazie hebt gegeten

En dit kun je doen als je daar last van hebt

Een herkenbare situatie: na het eten van spinazie voelen je tanden erg stroef aan wanneer je er met je tong bij langsgaat. Waar komt dat eigenlijk precies door en wat kun je ertegen doen? Wij vertellen je er meer over.

Oxaalzuur

Spinazie is rijk aan een oxaalzuur. Dat zuur vind je ook in voedingsmiddelen als bessen, noten en bonen en andere groenten en eetbare planten, zoals boerenkool, rabarber en – ja, echt! – cacaobonen. Zodra het zuur in aanraking komt met het calcium in speeksel en op je tanden, ontstaat er een verbinding genaamd calciumoxalaat.

Calciumoxalaat

In calciumoxalaat ontstaan kristallen die niet oplossen en die dus vast blijven plakken op je tanden. Omdat de dosis in spinazie hoog is, krijg je altijd na het eten een stroef gevoel op je tanden. Niet iedereen heeft hier last van: het heeft te maken met de samenstelling van je speeksel of de manier waarop er op de spinazie gekauwd wordt. Het effect is bijvoorbeeld minder groot wanneer je minder intensief kauwt en sneller eet.

Nierstenen

Geen zorgen, want calciumoxalaat is niet schadelijk voor je tanden of de rest van je lichaam. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je aanleg hebt voor nierstenen. Bij deze mensen kunnen de kristallen nierstenen veroorzaken. Daarom wordt aan diegenen aangeraden om minder spinazie te eten.

Zo verhelp je het

Gelukkig is er ook wat tegen het ruwe gevoel te doen. Voeg bijvoorbeeld wat citroensap toe, zodat de zuur geneutraliseerd wordt. Of voeg een product toe dat rijk is aan kalk, zoals melk of room. Hierdoor bindt het oxaalzuur zich aan de kalk en merk je het effect niet aan je tanden. Een glas melk drinken tijdens het eten werkt overigens averechts, want dat vergroot de chemische reactie alleen maar. Het poetsen van je tanden werkt dan weer wel.

Lees ook: Van je buikje af? Deze voedingsmiddelen kunnen helpen

Bron: Kookfans, METRO Nieuws | Beeld: Unsplash, Louis Hansel