Aha! Dit is waarom we graag ons eigen eten meenemen op vakantie

eten vakantie

We blijven échte Nederlanders

Mocht je nog op vakantie gaan of ben je al heerlijk ontspannen teruggekomen van een vakantie, we hebben het altijd druk met de voorbereidingen. Kleding klaarleggen, koffers inpakken, de banden van de auto nog voorzien van voldoende lucht én oh ja: nog even wat eten mee. Wij, Nederlanders nemen namelijk graag ons eigen eten mee op vakantie. Of we nu drie weken naar een tropisch oord gaan of een paar dagen met de caravan weg, de Hollandse lekkernijen gaan mee.

Het is een gewoonte

Een pakje stroopwafels, hagelslag, pindakaas, drop én onze favoriete kaas, het gaat vooral om de typisch Hollandse lekkernijen die we maar al te graag meenemen op vakantie. Maar waarom doen we dat eigenlijk? En welke producten nemen we het liefst mee?

Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels heeft het te maken met twee dingen: gewoonte en gelegenheid én actief gedrag. “We zijn het gewend, want onze ouders deden het ook al.” Daarnaast gaat het vaak om de gelegenheid waarom we het doen. Dat we veel mee kunnen nemen met een kampeervakantie, zorgt ervoor dat we het doen. Want wanneer we met de auto en caravan weggaan, kunnen we de ruimte helemaal volladen. Bij vliegvakanties zullen mensen minder snel producten van huis meenemen, omdat er natuurlijk minder ruimte is in de koffer. Hierdoor laten we de pot pindakaas en de kaas sneller thuis.

Onzekerheid

Naast dat het voor veel mensen een gewoonte is, willen we ook graag controle zoeken en onzekerheden wegnemen tijdens een vakantie. “Niks zo vervelend voor het brein als onzekerheid”, vertelt Patrick. De voorbereidingen én op vakantie gaan geeft mensen behoorlijk veel stress. “Het geeft dan rust om eigen eten mee te nemen. Dan weet je zeker dat je ’s ochtends meteen je ontbijt kan eten zoals je dat thuis gewend bent.” Daarnaast kan het een onzekerheid geven wanneer je niet weet hoe je favoriete product in een andere taal heet. Veel mensen vinden het lastig om het te vragen, te bestellen of in de supermarkt te vinden.

Meer menselijk, dan Nederlands

Dat we dit doen, is volgens Patrick niet typisch Nederlands. “Het is meer menselijk, dan Nederlands”, vertelt hij. Toch doen wij het als Nederlanders vaak. Volgens de consumentenpsycholoog is het een cultureel aspect. “Als je kijkt naar hoe het brein werkt van mensen, dan komt er niet veel verschil uit. Het brein zit niet anders in elkaar. Er zijn wel verschillen in wat we doen, cultuur, gewoontes en gebruiken”, laat hij weten. Dus blijf maar gewoon lekker genieten van de stroopwafels die je meeneemt op vakantie!

Deze producten nemen we het liefst mee op vakantie

  • Stroopwafels
  • Kaas
  • Mayonaise
  • Pindakaas
  • Brood
  • Chocoladepasta
  • Hagelslag
  • Drop
  • Koffie

Lees ook: Aha! Zo maak je een slaapzak schoon na het kamperen

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock