Oei: dit doen al die alcoholische versnaperingen met je haar

effect alcohol haar

Er kleven behoorlijk wat nadelen aan…

Terwijl we genieten van een ontspannen avond met een goed glas wijn of een verfrissend biertje, realiseren we ons zelden de potentiële impact die alcohol kan hebben op onze lokken. Wat velen namelijk niet weten, is dat alcohol niet alleen invloed heeft op onze gezondheid, maar ook een rol kan spelen bij de conditie van ons haar.

Slecht voor de hoofdhuid

Overmatig alcoholgebruik heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid van je haar. Het maakt je haar zwakker en vergroot de kans dat je haar afbreekt. Bovendien betekent alcohol slecht nieuws voor je hoofdhuid. Volgens haarstylist Gregoria Ruggeri kan alcohol leiden tot een snellere ontsteking van de hoofdhuid, wat bestaande hoofdhuidproblemen kan verergeren. “Alcohol verstikt je haarfollikel, waardoor het zijn gebruikelijke levensverwachting niet kan volbrengen. Het wurgt het als het ware en daardoor word je haar breekbaar en dun.”

Nog meer nadelen

In de loop der jaren hebben verschillende studies aangetoond dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot tekorten aan vitamines. Bovendien veroorzaakt alcoholschade aan weefsels, triggert het ontstekingsreacties in het lichaam en vermindert het de productie van collageen. Als klap op de vuurpijl beschadigt alcohol, zoals eerder benoemd, ook het afweermechanisme van de huid, wat de kans op een egale teint aanzienlijk verkleint.

Dehydratie

Ook staat alcohol erom bekend vocht aan het lichaam te onttrekken en een dehydrerend effect te hebben. Dermatoloog Rebecca Kazin wijst ons op het volgende: “Als je overal gedehydreerd bent, dan kan je huid ook uitgedroogd raken. En aangezien je hoofdhuid ook huid is, maar bedekt is met haar, kun je ook daar last krijgen van dehydratie” Een droge hoofdhuid kan leiden tot schilfers, gevoeligheid en jeuk. Het haar dat uit de hoofdhuid groeit, verliest elasticiteit, waardoor het sneller kan breken. Als je streeft een volle bos glanzend en gezond haar, laat dat wijntje dan maar staan de volgende keer!

Lees ook: Wil je wat kilo’s kwijtraken? Deze alcoholische dranken kun je blijven drinken

Bron: Marie Claire | Beeld: Pexels