Fikse boete op dumpen bananenschil of klokhuis in natuur

Binnen een mum van tijd €150,- lichter

We hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt: het heel eenvoudig laten verdwijnen van onze bananenschil of klokhuis tijdens een wandeling of fietstocht. Veel mensen zijn zich er niet eens van bewust dat er een flinke boete staat op het achterlaten van dit groenafval in de natuur. Het vergaat immers vanzelf, toch?

Boete

Door de wet worden klokhuizen en bananenschillen beschouwd als straatafval, weet Radar te melden. Dit houdt in dat je ze niet zomaar in de natuur mag weggooien. De wet legt expliciet vast dat het achterlaten van afval in de openbare ruimte alleen is toegestaan in de daarvoor bestemde vuilnisbakken. Dit geldt voor allerlei soorten afval, inclusief fruitafval. Besluit jij toch om je klokhuis of bananenschil in de natuur achter te laten? Dan kun je daarvoor een boete van €150,- krijgen.

Overdreven?

Wellicht schrik je van de hoogte van dit bedrag, maar er is wel degelijk een goede reden voor. Hoewel fruitafval vanzelf vergaat en binnen enkele maanden verdwijnt in de natuur, is dit geen reden om het achteloos in de berm te gooien. De reden voor het hoge bedrag van de boete is dan ook dat ‘afval afval aantrekt’.

Hiermee wordt het volgende bedoeld: als er al vuilnis ligt op een bepaalde plek, zijn mensen eerder geneigd om daar ook hun afval bij te gooien. Stel je voor dat de berm al bezaaid is met bananenschillen, dan is de drempel lager om je eigen bananenschil erbij te leggen. En hetzelfde geldt voor de persoon na jou. Dit principe werkt ook andersom: wanneer een omgeving schoon en opgeruimd is, zijn mensen minder geneigd om rommel te maken. Voor een leefbare omgeving is het dus beter om fruitafval niet zomaar ergens achter te laten. En uiteindelijk is het maar een kleine moeite die een groot verschil maakt.

Lees ook: Aha: deze kleding kun je beter niet in de droger doen

Bron: Radar | Beeld: Adobe Stock