Oeps: deze ‘gezonde’ producten zijn zouter dan chips!

zoutgehalte

Die kun je de volgende keer beter overslaan…

We zijn allemaal op de hoogte van het feit dat het innemen van teveel zout niet goed is voor de gezondheid. Je hebt dan namelijk meer kans op gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk en verslechtering van de nierfunctie. Chips wordt gezien als een relatief zoute snack en krijgt dus het stempel ‘ongezond’. In werkelijkheid valt het zoutgehalte van chips best mee als je het vergelijkt met deze ‘gezondere’ alternatieven. 

Vegetarische burgers

Vegetarische burgers worden vaak beschouwd als gezonder alternatief op de vleesvariant. Toch blijken deze burgers meer zout te bevatten dan je denkt. Één vegaburger bevat als snel zo’n 1,1 gram zout. Wanneer je daar het zoutgehalte van het hamburgerbroodje en de saus bij optelt, zit je al ruim aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout.

Kant-en-klare soep

Hoewel soep vaak als een lichte en gezonde maaltijd wordt gezien, is het niet verstandig om liters kant-en-klare soep naar binnen te werken. Een portie tomatensoep uit pak of blik kan al snel zo’n 2 gram zout bevatten. En dan tellen we daar nog niet eens de extra’s zoals croutons, brood of soepstengels bij op. Overweeg de volgende keer eens om zelf een soepje in elkaar te flansen, dat is een stuk gezonder!

Gerookte zalm

De gezondheidsvoordelen van vis, waaronder gerookte zalm, zijn algemeen bekend. Vis is rijk aan eiwitten en bevat een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren. Desondanks is het niet verstandig om dagelijks grote hoeveelheden gerookte zalm te consumeren. Met 3,5 gram zout per 100 gram gerookte zalm, is het zoutgehalte namelijk behoorlijk aan de hoge kant. Dit komt echter voornamelijk door het rookproces: zalmfilet bevat bijvoorbeeld slechts 0,1 gram zout per 100 gram.

Sushi

Het is voor de sushi-liefhebbers onder ons wellicht een grote teleurstelling, maar ook sushi bevat erg veel zout. Met één portie krijg je al 3 gram zout binnen, en dan rekenen we de sojasaus nog niet eens mee. Na een uitgebreide all-you-can-eat-avond zou het dus zomaar kunnen dat je voor de hele week al aan je aanbevolen zoutinname zit…

Roggebrood

Van roggebrood wordt altijd verwacht dat het mega gezond is. Het is inderdaad rijk aan vezels, maar aan de andere kant bevat roggebrood 1,15 gram zout per 100 gram. Dat is het dubbele van de hoeveelheid zout die je vindt in een zakje chips. Dus zo zie je maar weer: schijn bedriegt.

Lees ook: Wat werkt het snelst tegen beslagen autoruiten?

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels