Hallo blij ei: 4x voedsel dat goed is voor je humeur

humeur

Eet hier wat meer van en je zult zien dat je je vrolijk voelt!

We weten allemaal dat een goede workout, voldoende daglicht en een knuffel van ons huisdier voor een goed humeur kan zorgen. Wat je eet, heeft echter ook invloed op hoe je je voelt. Er zijn verschillende voedingsmiddelen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze je humeur een boost geven. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Pure chocolade

Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan zorgen voor een vermindering van depressieve gevoelens. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door cacaopolyfenolen. Dat zijn antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Ook bevat pure chocola allerlei psychoactieve ingrediënten die de positieve gevoelens zouden kunnen veroorzaken. Belangrijk: om de positieve effecten te voelen, is het belangrijk dat je daadwerkelijk pure chocolade eet. Denk aan chocolade met ten minste 85% cacao, want daar is de minste suiker aan toegevoegd (suiker kan er namelijk voor zorgen dat je je juist minder goed voelt).

2. Boerenkool en spinazie

Groente, hoe kan het ook anders. Met name groenten met donkergroene bladeren, waaronder boerenkool en spinazie, doen je humeur goed. Dit komt door de grote hoeveelheid vitamine B die die groenten bevatten. Vitamine B speelt een rol bij het produceren van stofjes in je brein die voor een goed humeur zorgen. Wil je wel dit effect bereiken, maar word je niet erg warm van boerenkool of spinazie? Geen zorgen: ook in eieren en bananen zit veel vitamine B, dus dat zijn prima alternatieven.

3. Koffie

A cup of coffee a day keeps the doctor away. Hoewel sommige mensen angstig kunnen worden van cafeïne, heeft het ook zeker een positieve werking. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat de stof adenosine niet in aanraking komt met het deel van je brein dat moeheid aanmoedigt. Het resultaat: je voelt je opgewekt en alert, wat vaak een positief effect heeft op je humeur. Daarnaast is het bewezen dat cafeïne ervoor zorgt dat je brein meer dopamine en norepinephrine aanmaakt, wat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt.

4. Bonen en linzen

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je minder zin hebt in ongezonde snacks. Bonen en linzen behoren tot die groep. De voedingsstoffen in bonen en linzen worden langzaam door je lichaam opgenomen, maar zorgen er wel voor dat je geen cravings hebt. Ze zorgen er ook voor dat je lichaam voldoende vezels en resistent zetmeel binnenkrijgt. Daardoor blijft je bloedsuiker stabiel en heb je minder kans op stemmingswisselingen. Bovendien zijn bonen en linzen goede bronnen van tryptofaan, een stof die je lichaam nodig heeft om gelukshormonen aan te maken.

Lees ook: Van je buikje af? Deze voedingsmiddelen kunnen helpen

Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash, Charisse Kenion