Hierdoor hebben aardbeien uit de supermarkt weinig smaak

Aardbei

Aha!

Zoet, sappig en helderrood: dat is wat ons betreft de perfecte aardbei. Vroeger was het aftellen tot de zomer, want tegen die tijd zijn de aardbeien eindelijk lekker zoet en sappig. Echter valt dat tegenwoordig ook tegen, de aardbeien zijn nu vaker zuur en hard dan zoet en sappig. Maar, waardoor komt dat?

Aardbeien telen

Zoals de naam van de aardbei al doet vermoeden, komt de vrucht uit de grond. Volgens telers zorgt deze manier van telen en oogsten voor extra veel smaak. Dit komt namelijk door de aanwezige voedingsstoffen en mineralen in de grond. Toch worden aardbeien vandaag zelden nog zo geteeld. Op je knieën aardbeien oogsten is tenslotte ook zwaar werk.

Daarnaast zitten supermarkten helemaal niet meer op de vollegrondaardbei te wachten. Steeds meer telers kiezen dan ook voor kassenteelt. Met deze manier van telen kunnen ze namelijk aan de supermarktvraag voldoen én kunnen ze meer geld verdienen. Onder glas werpt de aardbeienplant tenslotte het hele jaar zijn vruchten af.

Invloed van de supermarkt

Maar, ook met telen onder glas krijgt de aardbei een prima smaak. Het smaakprobleem zit hem dan ook niet zo zeer in de manier van telen, maar in de manier waarop de plukkers in opdracht van de supermarkt in de kas te werk gaan. Aardbeien worden geplukt voordat ze rijp zijn. Een aardbei die helemaal rijp is, is twee tot drie dagen houdbaar. Hierdoor zal de aardbei bij aankomst in de supermarkt niet lang meer houdbaar zijn. Een aardbei die geplukt wordt terwijl hij nog niet helemaal rijp is, heeft een langere houdbaarheid en is dus voor de supermarkt interessanter.

Geplukt maar onrijp

De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een rijpe aardbei, maar hij heeft de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is. Niet omdat we dat als consument wensen, maar omdat het voor de supermarkt interessanter is. Aha…

Lees ook: Fan van Boer zoekt Vrouw? Dan vind je dít nieuwe programma ongetwijfeld ook leuk

Bron: Keuringsdienst van Waarde | Beeld: Adobe Stock