Hoe (on)gezond is het om elke dag meerdere bananen te eten?

bananen

Kun je elke dag helemaal losgaan met het eten van bananen, of is het beter van niet?

We horen vaak dat het eten van bananen goed zou zijn voor je gezondheid. Je zou er meer energie van krijgen en het zou helpen bij het verliezen van overtollige kilo’s. Toch horen we ook vaak je niet meerdere bananen per dag naar binnen moet werken, omdat je darmen dan verstopt kunnen raken. Hoe zit dat nou? Iris Groenenberg van het Voedingscentrum vertelde er meer over aan Metronieuws.

Niet bewezen

“Eens in de zoveel tijd komt er een product voorbij waarover allerlei mooie beloftes worden gedaan. Door een hoog gehalte aan bepaalde goede voedingsstoffen zouden ze allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid of helpen bij lichamelijke kwaaltjes”, vertelt Groenenberg. Toch zijn de meeste claims rondom zulke superfoods volgens haar niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. “Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft.”

Variatie is belangrijk

Hoe zit het met het eten van meerdere bananen op een dag? Volgens Groenenberg kan het geen kwaad om elke dag meer dan één banaan te eten, maar is het beter om te variëren. “Elk voedingsmiddel, dus ook elk soort fruit, bevat weer andere voedingsstoffen. Verschillende soorten fruit eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen uit fruit binnen te krijgen.” Bananen hebben volgens Groenenberg geen ‘verstoppend’ effect, zoals we vaak horen. “Voedingsmiddelen als banaan werken niet merkbaar stoppend bij bijvoorbeeld diarree.”

“Zowel bij (chronische) diarree als bij verstopping is het goed om veel vezels te eten. Het is daarbij belangrijk voldoende te drinken”, raadt Groenenberg aan. Bananen bevatten 1,9 gram vezels per 100 gram, ongeveer net zo veel als appels en sinaasappels. Elke dag heb je zo’n 30 tot 40 gram aan voedingsvezels nodig. Als je dat naar bananen omrekent, zou je elke dag zo’n twintig bananen moeten eten. Toch is dat volgens Groenenberg geen goed idee. “Omdat er veel verschillende typen zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten.” Met mate, dus.

Suiker, maar wel gezond

Tot slot: word je dik als je veel bananen eet, omdat bananen veel fruitsuikers bevatten? Groenenberg: “Nee, over de suikers en kilocalorieën van een banaan, of ander vers fruit, hoef je je bij normale consumptie geen zorgen te maken. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus een stuk gezonder dan zoete snacks die wel suikers, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten.”

Bron: METRO Nieuws | Beeld: Pixabay