Hoeveel is het kerstdiner in prijs gestegen ten opzichte van vorig jaar?

kerstdiner

Het is een stuk duurder geworden

De feestdagen staan voor de deur, en dat betekent dat je langzamerhand al een beetje moet gaan denken wat jij je gasten dit jaar weer gaat voorschotelen tijdens het kerstdiner. Maar voordat jij je inkopen gaat doen en je familie en vrienden uitnodigt, is het misschien wel een goed idee om eens te kijken wat de kosten zijn van zo’n feestelijke maaltijd. Want, hoeveel duurder is dat eigenlijk ten opzichte van vorig jaar?

Gourmetten

We merken aan alles dat het leven duurder is geworden. De energieprijzen schieten omhoog en bij de kassa van de supermarkt is het elke keer weer schrikken wanneer de caissière het te betalen bedrag noemt. Boodschappen zijn over het algemeen een stuk duurder geworden, en dus kun je ervan uitgaan dat je ook voor het kerstdiner wat meer betaalt dan vorig jaar. Spaarplatform Raisin.nl onderzocht hoe hoog die stijging precies is. Uit een onderzoek van Albert Heijn is gebleken dat zo’n 41 procent van de Nederlanders met kerst het liefste gaat gourmetten. Het onderzoek is daarom gebaseerd op een sessie gourmetten voor zes personen, waarbij de boodschappen worden gedaan bij de Albert Heijn.

Stuk duurder

De uitkomst van het onderzoek is geen verrassing: het verzorgen van een kerstdiner is dit jaar een stuk duurder geworden. Vorig jaar was een gezelschap van zes personen gemiddeld € 74,10 kwijt aan de boodschappen voor een avond gourmetten, terwijl je nu zo’n €89,81 betaalt. Raisin.nl onderzocht ook welke producten het meeste in prijs zijn gestegen. Uitschieters zijn bijvoorbeeld de Remia kant en klare satésaus (+126%), AH mayonaise (+55%) en de AH basis vloeibare margarine (+54%). Benieuwd naar het volledige onderzoek? Je vindt het hier.

Voorbereiding

Wat voor gerechten je ook kiest voor je kerstdiner, het moge duidelijk zijn dat je een stuk meer kwijt bent aan de boodschappen dan vorig jaar. Wil je een heerlijk diner op tafel zetten, maar bespaar je dit jaar liever wat op de kosten? Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je nu alvast begint aan je boodschappenlijstje, kun je op zoek naar de beste aanbiedingen. Ook kun je je gasten vragen of ze zelf een klein gerecht willen meenemen. Op die manier kun je in deze dure tijden tóch nog vrij voordelig een heerlijk kerstdiner organiseren!

Lees ook: Code geel: kans op gladheid, maar verder koud en zonnig

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels 

Array