Aha! Dít is hoeveel thee je op een dag mag drinken

Er zit inderdaad een max aan…

Fervente theeliefhebbers kunnen altijd wel een reden opnoemen voor een lekkere, warme kop thee. Zij raken nooit uitgekeken op de drank, mede door de oneindige opties die je hebt op dit gebied. Of het nu gaat om een rustgevende kop Earl Grey thee, een verfrissende kop muntthee, of een kop pittige gemberthee, de keuze is reuze. Maar hoe gezond is het om het de hele dag door te drinken? 

Groene- en zwarte thee

Zoals je wellicht wel weet, is thee één van gezondere dranken die je kunt drinken. Zo kan het bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op beroertes en diabetes type 2. Deze gunstige effecten zijn echter voornamelijk van toepassing op groene en zwarte thee, en dan uiteraard zonder toegevoegde suikers. Desalniettemin is het niet onverstandig om voorzichtig te zijn met hoeveel thee je tot je neemt. Het feit dat deze theesoorten gezond zijn, betekent namelijk niet dat je de hele dag door thee kunt drinken.

Advies

Thee bevat theïne, dit is een stofje dat vergelijkbaar is met cafeïne in koffie maar dan in een lagere concentratie. Overmatige consumptie van thee kan daarom leiden tot rusteloosheid, slaapproblemen en brandend maagzuur. Bovendien bevatten de meeste theesoorten plantengifstoffen, waarvan je liever ook niet te veel binnenkrijgt. Het Voedingscentrum adviseert daarom om dagelijks niet meer dan drie koppen zwarte of groene thee te drinken.

Kruidenthee

Voor de echte theeliefhebbers die de verleiding van thee moeilijk kunnen weerstaan, is het wellicht verstandig om over te stappen op kruidenthee in plaats van zwarte- of groene thee. Kruidenthee bevat namelijk helemaal geen theïne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kamille, rooibos, zoethout of muntthee. Niettemin is het drinken van deze theesoorten niet zonder risico. Sterrenmunt- en zoethoutthee kunnen de bloeddruk bijvoorbeeld verhogen, dus het wordt afgeraden om er dagelijks grote hoeveelheden van te drinken. Dit geldt ook voor venkel- en anijsthee, welke bepaalde plantengifstoffen bevatten die slecht voor je kunnen zijn. Aan zwangere vrouwen wordt aangeraden deze theevarianten helemaal te vermijden.

Lees ook: Vermijd déze theesoorten om aanslag op je tanden te voorkomen

Bron: KookFans | Beeld: Pexels