Feit of fabel: kan een theeglas knappen van kokend water?

Theeglas

Experts geven het antwoord

Vorige week ging een fragment van een podcast viral, waarin 2 zussen praten over hoe een glas door hete thee uit elkaar spatte. Wat een nachtmerrie! Maar… kan dit eigenlijk wel? Is thee drinken uit een glas nou echt gevaarlijk? In dit artikel kom je erachter.

Nederlandse Brandwonden Stichting

Om een antwoord te geven op de vraag of we nu op moeten passen met theeglazen, sprak het AD met persvoorlichter Maudi Heijnen van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Volgens haar is er helemaal geen sprake van een risico: “Vanuit de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn wij niet bekend met slachtoffers met ernstige brandwonden door uit elkaar geplofte glazen thee.” Gelukkig maar!

‘Niets om je zorgen over te maken’

Ook theesommelier Mariella Erkens zegt dat de ophef nergens voor nodig is. Volgens haar maakt het niks uit of je je thee uit een mok of een glas drinkt. Zij denkt dat het glas van de zusjes in de podcast waarschijnlijk al een barst had. “In de horeca gaan glazen gewoon in een afwasmachine op 70 graden, dus glas kan prima tegen hitte.” Wel adviseert ze om de thee eerst een beetje te laten afkoelen tot ongeveer 60 graden. “Maar”, zegt Mariella, “drink het vooral hoe jij het het lekkerst vindt. Uit een duralex glas met een dikke rand of uit een porseleinen kopje; het is allemaal even gevaarlijk of ongevaarlijk als het leven zelf.”

Smaak

Er wordt wel eens beweerd dat thee uit een glas lekkerder smaakt dan thee uit een mok, maar ook dat is volgens Mariella onzin. “In China koestert men bijvoorbeeld juist hun aardewerken theepotten omdat het de geur en aroma van een specifieke thee in zich opneemt. Men wast ze nooit met sop en ze zet er wel altijd dezelfde soort thee in, want anders is het natuurlijk niet smakelijk.” Aha!

Lees ook: Oei: belasting op frisdrank wordt drie keer zo hoog

Bron: AD | Beeld: Pexels