Handig voor onderweg: zo pak je je koelbox het efficiëntst in

koelbox

Altijd koele snacks en drankjes bij de hand!

Of je nu een dagje naar het strand gaat, lekker gaat picknicken in het park, of voor een lange autorit een koelbox klaar hebt staan: je kunt ‘m maar beter goed inpakken. Zo blijft de inhoud namelijk veel langer koel. We leggen je uit hoe je dat aanpakt!

Goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. En dat geldt ook voor je koelbox! Het werkt het beste als je deze vooraf al op een koelere plek bewaart met een koelelement erin. Of, als je een elektrische koelbox hebt: schakel deze al eerder in dan dat je’m echt nodig hebt. Zo is de koelbox zelf al lekker koel. Hiermee blijft de inhoud ook langer koel.

En die inhoud? Die kun je ook van tevoren al koelen. Leg je drankjes, hapjes en ander lekkers dus bijvoorbeeld de avond voor je eropuitgaat al in de koelkast. Zo hoeft de koelbox ze alleen nog maar koud te hóuden, in plaats van ze zelf te koelen. En dat scheelt!

Koelelementen versus ijsblokjes

De één zweert bij z’n koelelementen, terwijl de ander z’n koelbox juist volgooit met ijsblokjes. Uiteindelijk zijn koelelementen een stuk efficiënter. Zij houden je etenswaren langer koel, produceren minder smeltwater, en kun je eindeloos hergebruiken. Heb je geen koelelementen in huis? Vul dan een paar plastic flesjes met water, vries deze in, en gebruik deze als koelelementen.

Goed inpakken

Ook voor het inpakken van je koelbox bestaan er enkele trucs om je snacks en drankjes zo lang mogelijk koud te houden. Bouw de inhoud op als een soort lasagne. Begin met een laagje koelelementen op de bodem, dan een laagje etenswaren, dan weer een laagje koelelementen, enzovoort. Houd bij het inpakken rekening met wat je als eerste wilt eten of drinken. Zorg dat deze zaken bovenin zitten, en de dingen die je pas later nodig hebt onderin. Dan hoef je minder te graven in je koelbox en dat scheelt warme lucht die kan binnendringen.

Ook helpt het om zo min mogelijk ruimte tussen de producten in de koelbox te laten zitten. Een te grote koelbox bevat bijvoorbeeld veel lucht, die sneller opwarmt. Vul deze ruimtes dus op met koelelementen of ijsblokjes. Zo houd je al je lekkers extra lang fris!

Lees ook: Goed om te weten: zo overleef je deze zomer urenlang filerijden in de hitte

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Kampus Production