Kwark of yoghurt: wat is eigenlijk gezonder?

kwark yoghurt

Dit is het verschil

Veel mensen beginnen de dag met kwark of yoghurt. Een beetje fruit of cruesli erbij en je bent klaar voor de dag. Misschien vraag je je ook weleens af wat eigenlijk gezonder is als je voor de schappen in de supermarkt staat: kwart of yoghurt? Wij geven het antwoord op die vraag.

Yoghurt

Yoghurt is het eindproduct van fermenteren van melk met bacteriën. In Nederland wordt yoghurt altijd gemaakt van twee verschillende melkzuurbacteriën. Zonder deze twee bacteriën mag het in Nederland geen yoghurt heten. Heb je geen idee wat we met fermenteren bedoelen? Dit houdt in dat de van oorsprong aanwezige melksuikers in melk door de bacteriën worden opgegeten. Eindstand: je krijgt de zure smaak en textuur van yoghurt.

Kwark

Dan hebben we kwark, de ietwat dikkere variant. Kwark is van oorsprong een verse kaas, ook wel witte kaas. Door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën krijg je kwark. Vervolgens wordt de melk versterkt met stremsels of melkzuurbacteriën. Na fermentatie en het uitlekken van de melk houd je uiteindelijk kwark over.

Wat is gezonder?

Goed, nu we weten hoe de twee producten worden gemaakt, is het tijd om antwoord te geven op een prangende vraag. Want welke van de twee is nu eigenlijk gezonder? Dat is lastig te zeggen, aangezien beide producten goed voor je gezondheid zijn. Wil je echter wat kilo’s verliezen of sport je veel? Dan is het verstandig om te kiezen voor kwark, hier zitten namelijk meer eiwitten in. Door de grote hoeveelheid eiwitten blijf je langer verzadigd en zul je je minder snel vergrijpen aan ongezonde snacks. Ook is het, indien je wat kilo’s wil verliezen, verstandig om voor de magere variant van zowel de yoghurt als kwark te kiezen. Dit scheelt behoorlijk in het aantal calorieën.

Profiteer van allebei

Ben je echter niet bezig met afvallen, maar juist geïnteresseerd in de vitamines en mineralen in kwark of yoghurt? Dan zijn beide opties een gezonde keuze. Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en kalium. Dit maakt de twee producten dus allebei gezond. Wij raden dan ook aan: wissel de twee producten eens af. Zo kun je van beide profiteren. Eet smakelijk!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: taart eten als ontbijt helpt bij afvallen

Bron: Happy in Shape, Kookfans | Beeld: Pexels