Welke melk voor in je koffie is het meest caloriearm?

Havermelk, sojamelk, of toch amandelmelk?

Als fervente koffieliefhebbers weten we dat de keuze van melk in onze bakkies pleur meer is dan alleen een kwestie van smaak. Voor degenen die bewust bezig zijn met hun calorie-inname, is het bijvoorbeeld belangrijk om te kiezen voor een melk die relatief caloriearm is. Op dat gebied is er een breed scala aan opties, maar hoeveel scheelt het nou in werkelijkheid?

Zwarte koffie

We gaan gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis vallen, want zwarte koffie bevat natuurlijk de allerminste calorieën. Zwarte koffie – dus koffie zonder toegevoegde melk en suiker – bevat namelijk slechts één calorie per kopje. Maar, laten we eerlijk zijn, de smaak van je bakje koffie is minstens zo belangrijk als hoeveel calorieën het bevat. Een zwart kopje koffie valt namelijk niet bij iedereen in de smaak.

Calorieën per 10 gram

Het Voedingscentrum zocht uit hoeveel calorieën onderstaande soorten melk per tien gram bevatten:

Halfvolle melk: 4,5 calorieën
Volle melk: 6,1 calorieën
Koffiemelk: 11 calorieën
Havermelk: 4,4 calorieën
Amandelmelk: 1,2 calorieën
Sojamelk: 3,8 calorieën

Amandelmelk is dus de beste optie wanneer je bijvoorbeeld probeert om af te vallen. Gewone koffiemelk, zoals je die bij de supermarkt koopt, is in dat opzicht weer de slechtste keuze. Wanneer je maar een paar kopjes per dag drinkt, maakt dit niet zo heel veel verschil. Maar mocht je tien koppen koffie per dag drinken, dan zijn de verschillen wat betreft calorie-inname wél aanzienlijk. Als je tien koppen koffie met amandelmelk drinkt, zit je namelijk op 12 calorieën. Terwijl je bij tien koppen koffie met koffiemelk al 110 calorieën binnenkrijgt van alleen de melk.

Suiker in de koffie

En dan zijn er natuurlijk mensen die naast melk, ook nog suiker aan hun koffie toevoegen. Want als je je koffie het liefst met suiker drinkt, krijg je natuurlijk nog meer calorieën binnen. Een onschuldig suikerklontje bevat namelijk al 16 calorieën. Wil je die extra calorietjes vermijden? Dan is pure stevia een slimmere optie, want hiermee voeg je nul calorieën toe aan je ó zo geliefde kopje koffie.

Lees ook: De ijsklontjes van de McDonald’s gaan viraal op TikTok om déze reden

Bron: Libelle | Beeld: Pexels