Met deze truc koop je nooit meer de verkeerde mandarijnen in de supermarkt

Mandarijnen

Zeg maar dag tegen droge mandarijnen

We zijn dol op mandarijnen. Het is een gezond en lekker tussendoortje en ze zijn ook nog eens heel makkelijk om ergens mee naar toe te nemen. Het enige nadeel aan mandarijnen is dat je vaak de ‘verkeerde’ op de kop tikt. Dan koop je een netje in de supermarkt en kom je er bij thuiskomst achter dat de mandarijnen ontzettend droog en oud zijn… Gelukkig is er een handig trucje om dit te voorkomen!

Zon en temperatuur

Het droog worden van een mandarijn kan al beginnen tijdens het rijpen. Als er namelijk weinig zon is, moet de vrucht langer aan de boom blijven hangen. Hierdoor kunnen mandarijnen al rijp zijn wanneer ze in de supermarkt liggen en daardoor minder zoet en sappig zijn.

Uitgedroogde mandarijnen kunnen ook veroorzaakt worden door een hoge temperatuur tijdens de rijping of door het rijpingshormoon ethyleen, dat soms gebruikt wordt om het rijpen van mandarijnen te versnellen.

‘De typische mandarijnen-teleurstelling’

Wie kent het niet? Mede-eigenaar van Citrus Sebastia Andr√© Dietz kent ‘de typische mandarijnen-teleurstelling’ die mensen weleens hebben na het kopen van een netje mandarijnen in de supermarkt. Zo vertelt hij aan het AD: “De ene is wel lekker, de volgende niet. Als je ze uit de supermarkt haalt, is het altijd gokken.”

Trucje

Maar hoe kom je erachter of een mandarijn lekker is of niet? Daar is volgens Dietz een trucje voor. Om een droge mandarijn te herkennen kun je er even voorzichtig in knijpen. Wanneer je lucht tussen de schil en de vrucht voelt, betekent het dat de mandarijn in de meeste gevallen is uitgedroogd. Aha!

Ook kun je even aan de mandarijn ruiken om te weten of de vrucht zoet en sappig is. “Aan de buitenkant moet je die heerlijke geur al ruiken. Is dat niet zo, dan zit er waarschijnlijk een waslaag op. Dat kun je overigens ook lezen op het etiket van het netje”, vertelt Dietz. Deze waslaag wordt gebruikt om mandarijnen langer houdbaar te maken. Mandarijnen met een waslaag kunnen soms wel een maand in de koeling liggen.

Andere manieren om een mandarijn te gebruiken

Mocht je helaas wel een netje hebben gekocht met uitgedroogde mandarijnen, dan kun je er gelukkig nog van alles mee doen. Je kunt de mandarijnen bijvoorbeeld nog persen. “Dan heb je een heerlijk glas sap”, stelt Dietz. Ook kun je de schil van de mandarijnen in de oven roosteren om er thee van te maken. Bovendien kun je de schillen gebruiken om in een kan of glas te doen om je water een lekker smaakje te geven, natuurlijk wel als ze onbehandeld zijn.

Lees ook: Handig: zo pel je een mandarijn zonder vieze vingers te krijgen

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels