Word je moe van koffie? Een slaapexpert legt uit hoe dit zit

koffie-drinken

Het is logisch te verklaren

Koffie, en met name de cafeïne, zorgt er in principe voor dat je veel energie krijgt. Maar het kan ook averechts werken, dat je juist moe wordt van je bakkie pleur. Zit dit alleen in je hoofd of kan je er echt slaperig van worden? Een expert legt uit. 

Bijwerkingen

Koffie lijkt altijd het redmiddel te zijn als je een kick energie nodig hebt. Maar hoe kan het dan dat je er slaperig van wordt? Volgens slaapexpert Vanessa Rissetto is dit logisch te verklaren. Het meest bekende effect dat cafeïne op de hersenen heeft, is alertheid. Maar dat is niet het enige. Als cafeïne onze hersenen raakt, hecht het zich aan de adenosinereceptoren van je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je slaperig voelt.

Suikercrash

Maar ook als je hersenen de adenosine niet langer verwerkt, blijft er een adenosine-ophoping over. Je kunt je dus alsnog heel moe voelen, zelfs als je koffie drinkt. Ook hoeveel suiker je toevoegt kan hieraan bijdragen. “Als je koffie vol met suiker en zoetstoffen laadt, kun je een suikercrash krijgen en je weer behoorlijk moe en traag voelen”, legt Vanessa uit. Dat geldt overigens ook voor superzoete creamers en energiedrankjes.

Opnieuw beginnen

Ben jij iemand die de dag begint en eindigt met een kopje koffie? Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat je een cafeïne tolerantie hebt ontwikkeld. Hierdoor krijg je niet meer de kick die je vroeger van bijvoorbeeld een espresso kreeg. Het advies: afbouwen met cafeïne en later opnieuw weer gaan drinken. Hierdoor moet je lichaam weer opnieuw wennen. Let er wel op dat je dit langzaam doet, want anders kun je ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Lees ook: Koffie wordt steeds duurder: waar betaal je de laagste prijs?

Bron: PureWow | Beeld: Pexels