Sneller in slaap vallen? Deze vijf snacks helpen daarbij

slaap-snacks

Zo vertrek je makkelijker naar dromenland

We weten allemaal dat het niet handig is om voor het slapengaan nog veel te eten of te drinken. Vooral eten waar veel suiker in zit, kun je het beste vermijden als je plafonddienst wilt voorkomen. Hoe zit het eigenlijk met andere snacks? Welke voedingsstoffen bevorderen je nachtrust allemaal? Wij zetten vijf snacks voor je op een rij die niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens voor een goede nachtrust zorgen.

Gulden middenweg

Als je iets eet vlak voordat je naar bed gaat, zorgt dat ervoor dat je lichaam ’s nachts nog aan de slag gaat met het verteren van dat eten. Daardoor zul je waarschijnlijk minder (goed) slapen. Je wilt echter ook niet naar bed gaan met een lege maag, want dan is de kans groot dat je midden in de nacht wakker wordt van de honger. Een tussenoplossing is daarom het beste: een uur voor het slapengaan een lichte snack eten. Daarbij is het vooral aan te raden om te kiezen voor eten dat melatonine en serotonine bevat.

Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden zodra het donker wordt. Het fungeert als onze biologische klok. Serotonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat onze slaapfases worden gereguleerd. Dankzij serotonine komen we na een lichte slaap in onze REM slaap.

Koolhydraten, vetten en eiwitten

Je kunt ’s avonds het beste kiezen voor een snack die zowel koolhydraten als vetten en eiwitten bevat. Die combinatie zorgt ervoor dat je vol komt te zitten, maar ook dat je bloedsuiker stabiel blijft. Onder andere noten, zaden, een paar dadels of een banaan zijn goede opties. Allemaal helpen ze je ontspannen, waardoor je goed de nacht in gaat. Daarnaast is een volkoren cracker met pindakaas of kipfilet een goed idee. Zowel in kipfilet als pindakaas zit namelijk tryptofaan, een stofje dat ervoor zorgt dat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Datzelfde geldt overigens voor Griekse yoghurt. Tot slot is een kiwi een goede keuze, omdat kiwi’s veel serotonine bevatten.

Wat je beter kunt vermijden

Naast slaapbevorderend voedsel zijn er ook meerdere voedingsmiddelen die je ’s avonds het beste kunt vermijden. Denk daarbij niet alleen aan alles wat veel suiker bevat, maar ook aan alcohol en cafeïnehoudende dranken. Alcohol zorgt ervoor dat het langer duurt voor je in je REM slaap terechtkomt en cafeïnehoudende dranken zorgen ervoor dat in slaap komen überhaupt moeilijk wordt. Ook producten met een grote hoeveelheid eiwitten zijn echter af te raden, omdat die zwaarder op de maag liggen. Tot slot is vet of gekruid eten geen goed idee, omdat dat de kans op gasvorming vergroot en je daarmee uit je slaap houdt.

Lees ook: Dit is de ideale temperatuur om in te slapen

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash, Simon Infanger