Vermijd déze theesoorten om aanslag op je tanden te voorkomen

Want niemand is fan van gele tanden

Het is iets waar veel theeleuten waarschijnlijk geen rekening mee houden: het verkleuren van de tanden. Ondanks dat thee gezonde antioxidanten bevat, kunnen sommige theesoorten een lelijke aanslag op je tanden achterlaten. Wij vertellen je daarom welke theesoorten je voortaan beter kunt vermijden, om je stralende glimlach te behouden. 

Hoe kan dat?

Thee bevat, net als rode wijn en koffie, een belangrijk ingrediënt dat zorgt voor de verkleuring van je tanden, namelijk: tannines. Deze stof draagt bij aan de bittere smaak en het wrange gevoel in je mond nadat je een slok hebt genomen. Wat hierover minder bekend is, is dat deze tannines zich kunnen hechten aan tandplak. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot ongewenste aanslag op je gebit. Terwijl wij denken onze smaakpapillen te verwennen, drukken de dranken dus een stempel op onze glimlach. Gelukkig bevat de ene theesoort meer tannines dan de ander.

Verkleuring

Als je de aanslag op je tanden zoveel mogelijk wilt vermijden, is het wellicht verstandig om te kiezen voor theeën die niet van het zwarte type zijn. Groene-, witte-, of kruidenthee zijn uitstekende alternatieven, omdat ze aanzienlijk minder tannines bevatten dan zwarte thee. Mocht je toch echt groot fan zijn van zwarte thee, drink er dan een glas water naast zodat je regelmatig je mond kunt spoelen tijdens het drinken van de thee. Een nog betere keuze dan groene-, witte-, of kruidenthee, is om over te stappen naar muntthee of gemberthee. Deze varianten op thee, die technisch gezien dus geen echte thee zijn, bevatten helemaal geen tannines en minimaliseren zo het risico op verkleuring van je tanden.

Trekken van het theezakje

Wat ook een rol speelt, is hoe lang je je theezakje in het hete water laat trekken. Hoe langer je het laat trekken, hoe meer tannines je kopje thee zal bevatten. Daarnaast geldt: als je het theezakje meteen in kokend water laat trekken, komen er ook meer tannines vrij dan wanneer je wacht tot het water iets is afgekoeld. Timing is dus ook van groot belang!

Lees ook: Aha! Zó weet je of je hoofdkussen z’n beste tijd heeft gehad

Bron: Libelle | Beeld: Pexels