Vraag van vandaag: maakt het uit of je warm of koud water in de waterkoker doet?

waterkoker

Aha!

Je hebt er vast wel eens over nagedacht: maakt het eigenlijk wat uit of je warm of koud water in je waterkoker doet? Het lijkt zo’n simpel dingetje, maar kan het ook echt invloed hebben op je bakkie pleur of kopje thee? Max Vandaag zocht het uit. 

Warm vs. koud water

De waterkoker is een veelgebruikt apparaat in menig keuken. Je vult ‘m met water, drukt op de knop en binnen no-time kookt het water. Zodra het water het kookpunt van 100 graden bereikt heeft, schakelt de waterkoker zichzelf uit. De metalen schakelaar, die gevoelig is voor de warmte van het water, veert omhoog en je hoort dat herkenbare klik-geluidje.

Dus, maakt het uit of je de waterkoker vult met koud water of dat je er al warm water in giet? Warm water warmt – logischerwijs – sneller op. Het is namelijk al dichter bij het kookpunt dan koud water. Maar of het ook echt efficiënt is, dat is weer een ander verhaal.

Opwarmen

Door warm water in de waterkoker te doen, bespaar je stroom doordat de waterkoker er minder lang over hoeft te doen om het water op te warmen. Maar aan de andere kant, als je koud water gebruikt, bespaar je dan weer gas omdat de boiler in je kraan het water niet hoeft te verwarmen. Je begrijpt het: voor beide methoden valt dus wel wat te zeggen.

Koud kraanwater

Waterbedrijf Evides en het Waterlaboratorium adviseren toch echt om koud water te gebruiken in de waterkoker. Dit vanwege de kwaliteit van het kraanwater. Als het water al opgewarmd is in de boiler of cv-installatie, kunnen er mogelijk kleine hoeveelheden metaalresten vrijkomen van de koperen leidingen. Zelfs nadat het water gekookt heeft, kunnen deze resten achterblijven.

Daarom is het beter om eerst koud water uit de kraan te gebruiken en dat vervolgens op te warmen. Het is daarnaast belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken.

Lees ook: Ai: de accijns op benzine gaat volgend jaar fors omhoog

Bron: MaxVandaag | Beeld: Adobe Stock