Waarom één handje pepernoten eten vaak niet lukt

pepernoten

Je eet al snel de hele zak leeg…

De pepernoten liggen alweer even in de winkels en inmiddels is Sinterklaas ook weer officieel in Nederland aangekomen. Maar waarom is het toch dat we telkens weer die zak leeg hebben voor we het doorhebben? Waarom kunnen het we het nooit gewoon bij dat éne handje lekkernijen houden? Dat zit zo!

Lekker kauwen

Je kent hem mogelijk nog van Heel Holland Bakt, maar in het dagelijks leven is Guido Camps dierenarts én voedingsexpert. Zo heeft hij onder meer onderzoek gedaan naar hoe mensen omgaan met hun eten. En wat blijkt? We houden van eten waar we moeite voor moeten doen. Aan NU.nl legt hij uit dat mensen niet gemaakt zijn voor maaltijden waar je na één hap vol van zit. We zijn juist gemaakt voor eten waar we flink op moeten kauwen. En als we zo’n soort snack aangeboden krijgen? Dan zegt alles in ons lichaam dat we het daar flink van moeten nemen.

Smakelijk

“Met de kruiderij erdoorheen krijg je ook nog afwisseling én je eet het in hapklare brokjes. Een ultiem product om je aan te overeten. Het plezier komt vanuit je mond en de buikpijn komt pas later”, aldus Camps. Diëtist Berdien van Wezel legt daarbij uit dat de smaak je brein als het ware signalen stuurt waardoor je nóg meer van de kleine snacks wil eten.

“Heb je er eentje geproefd, dan blijft die smaak in je mond hangen. Het is veel tegelijkertijd en dat is lekker. Je krijgt een verhoogde speekselproductie en dan denk je: dit is lekker. Er worden bovendien geluksstofjes in je hersenen aangemaakt. Dan voel je je minder moe en dan ga je door”, legt zij uit.

Tijdelijke traktatie

Bovendien speelt het mee dat pepernoten een seizoenslekkernij zijn. Van Wezel legt uit dat je daardoor een ‘nu of nooit’-gevoel kunt krijgen. En dat draagt bij aan mogelijk overeten. “Ik hoor wel dat mensen eten tot ze misselijk zijn. Dan neem je je voor om het nooit meer te doen, net als wanneer je wakker wordt met een kater”, legt ze uit.

Toch hoef je wat de diëtiste betreft niet direct je zak pepernoten vaarwel te zeggen. “Als het sinterklaastijd is, is er borstplaat en gevulde speculaas. Koop het lekker en geniet ervan. Er zijn honderden andere dagen om gezond te eten.” Duidelijk!

Lees ook: Aha! Dit is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten

Bron: NU.nl, Kookfans | Beeld: Pexels

Array