Wat is gezonder, diepvries- of vers fruit?

diepvries

Aha!

Door de stijgende supermarktprijzen en energierekeningen zijn we allemaal bezig met aanpassingen om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Daarom kan het lonen om diepvriesfruit en -groentes te kopen. Maar, hoe gezond is dat nou eigenlijk ten opzichte van de verse variant?

Vitamines

Diepvriesfruit en -groentes zijn het hele jaar door goed te verkrijgen, blijven goed op smaak en bederven stukken minder snel. Hoe zit het verder met de voedingsstoffen in diep gevroren fruit of groente? Je hoort vaak dat er meer vitamines in gevroren groente en fruit zit, omdat het vrij snel wordt ingevroren na het plukken. Dat klopt! Vruchten worden op het moment geplukt dat ze op z’n rijpst zijn en hierdoor zijn de vitaminen en mineralen in optimale staat. Het invriezen houdt de vitaminen en mineralen in deze staat, het stopt het proces waarbij de voedingswaarden worden afgebroken.

Fruit

Wat bleek nou uit onderzoek? Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bèta-caroteen dan verse aardbeien. Ook blauwe bessen uit de vriezer bevatten meer vitamine C dan de verse variant. Soms is het zelfs dus beter om de bevroren variant te eten! Dat komt omdat vers fruit in feite mínder vers is dan bevroren fruit, hoe gek dat ook klinkt.

Groente

Hoe zit het dan met groenten? Daar gaat het iets anders. Groentes worden namelijk eerst geblancheerd in water tussen de 32 en 35 graden. Dit zorgt ervoor dat de groentes niet verkleuren, maar helaas gaat hierbij wel tot vijftig procent van de hoeveelheid vitamine C verloren. De groentes worden wel, net als fruit, op het juiste moment geplukt qua rijpheid. Hierdoor hebben ze alsnog een tien tot vijftig procent hogere voedingswaarde dan verse groenten, ondanks het blancheren.

Dat klinkt dus erg goed. Het kan zeker geen kwaad om voor de gevroren versie van je favoriete groente of fruit te gaan, maar check de verpakking wel even. Soms wordt er namelijk zout of suiker toegevoegd en dit doet de hogere voedingswaardes weer teniet. Gelijk maar een verfrissende smoothie maken dus!

Lees ook: Zes of zeven kopjes koffie per dag? Moet kunnen, zegt deze koffiewetenschapper

Bron: Margriet | Beeld: Pexels