Wat is gezonder: een gele of een groene kiwi?

kiwi

En wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee soorten?

We zien ze in de supermarkt altijd naast de ‘gewone’ kiwi liggen: de gele variant. Officieel worden ze zelfs golden kiwi’s genoemd. Wat is het verschil tussen de twee soorten en welke kun je het beste in je mandje leggen? Wij vertellen je er meer over.

Twee varianten

Wie zowel een groene als een gele kiwi koopt en ze na elkaar verorbert, zal het meteen merken: de gele variant is een stuk zoeter. Hoewel ze ook qua kleur verschillen, zijn ze wel door hetzelfde geslacht ontstaan. Het zijn twee verschillende soorten van hetzelfde geslacht binnen het plantenrijk. De gele kiwi is dus niet ontstaan door het kweken, maar door de evolutie van het ‘gewone’ groene stuk fruit.

De kans dat jij vaker een groene kiwi dan een gele variant koopt, is groot. Dit heeft een duidelijke reden: de gele kiwi is niet het hele jaar door verkrijgbaar. “Van november tot en met februari zijn ze beschikbaar uit Italië, van mei tot en met september uit Chili en Nieuw-Zeeland”, is te lezen in een artikel van Het Parool over dit onderwerp.

Vitamine C

De twee kiwisoorten lijken qua uiterlijk dus op elkaar, maar zorgen voor een heel andere smaakbeleving. Welk van de twee soorten is nou eigenlijk de beste keuze als je zo gezond mogelijk wilt doen? Hoewel we de kleur groen vaak met gezond associëren, blijkt de gele variant beter voor je te zijn. Hij bevat namelijk een stuk meer vitamine C dan de ‘gewone’ groene kiwi. Toch is ook die variant zeker niet slecht voor je. “De gouden kiwi is hier het vitamine C-bommetje, met 135 milligram per 100 gram. Meer dan de groene dus, maar ook daar is het gehalte – 79 milligram per 100 gram – behoorlijk hoog”, aldus Renger Witkamp (hoogleraar Voeding aan de Wageningen University) tegen Het Parool. Wij gaan er binnenkort zeker weer een paar inslaan!

Lees ook: Astrologisch en meteorologisch seizoen: dit is het verschil

Bron: Het Parool, METRO Nieuws | Beeld: Pexels