Wat is voordeliger: gourmet-vleespakketjes of zelf vlees snijden?

Gourmetten

Handig om te weten!

Een fervent gourmetter weet als geen ander dat het gourmetten nog lang niet op z’n retour is. Tijdens de feestdagen verzamelen we ons gewapend met kleine pannetjes en spateltjes in de hand rondom een hete plaat om kleine hapjes te bereiden. Leuk is het zeker, maar wat is eigenlijk goedkoper: gourmet-vleespakketjes of zelf vlees snijden? Radar zocht het uit, wij delen de resultaten!

Gourmetvleespakjes

Vrijwel elke supermarkt verkoopt ze, die speciale pakketjes met vlees voor op de gourmet. Ideaal natuurlijk, maar is dit wel de voordeligste optie? Om dit uit te zoeken, vergeleek consumentenplatform Radar de prijzen van mini-vleespakketjes met de kiloprijs van de normale vleesverpakkingen. In het onderzoek keken ze specifiek naar hamburgers, biefstuk, slavink, gemarineerde varkenshaas, kipsaté en varkenschipolata.

Bij de Albert Heijn

De mini-hamburgers van de Albert Heijn zijn €2,99 per pakje van 200 gram. Voor normale hamburgers betaal je €2 per 200 gram. Dat lijkt misschien geen mega groot verschil, maar per kilo zijn de mini-hamburgers al €5 duurder!

Kleine varkens chipolataworstjes kosten bij de Albert Heijn €2,49 per 200 gram, terwijl 200 gram normale chipolataworst maar €1,50 kost. Wow! Per kilo scheelt je dit dus ook weer zo’n €5.

Bij andere vleessoorten is het verschil minder groot. Zo zijn de gewone biefstukpuntjes per 150 gram slechts 1 cent goedkoper dan de mini-variant. Ook voor de mini varkenshaasjes, mini kipfilethaasjes, en mini slavinkjes betaal je ongeveer dezelfde prijs als voor de normale formaten.

Bij de Jumbo

De mini-vleespakketjes van de Jumbo zijn bijna allemaal duurder dan de reguliere formaten. Zo betaal je voor mini varkenshaasjes €25 per kg, terwijl je voor de gewone varkenshaas €11,98 betaalt. Dat scheelt dus meer dan het dubbele van de prijs! Voor een kilo mini-chipolata’s betaal je €23,25, bijna €14 duurder dan de gewone variant (€9,96 per kg). De mini biefstuk van de Jumbo verschilt €2 per kg met de normale verpakking.

Conclusie

Het is dus duidelijk dat het financieel gezien beter is om zelf vlees te snijden voor de gourmet. Let wel: af en toe zijn de gourmet vleespakketjes in de aanbiedingen, waardoor ze een stuk voordeliger worden. Bovendien heeft natuurlijk niet iedereen zin en tijd om zelf nog vlees klaar te maken. Kies dus vooral wat jij fijn vindt. Gezellig en lekker wordt het ongetwijfeld toch wel!

Lees ook: Met deze trucjes krijg je de gourmetgeur zo uit je kleding

Bron: Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Array