Week zonder vlees: 5 tips voor smaakvolle vegetarische gerechten

vegetarische gerechten

Met deze handige tips wordt vegetarisch koken een stuk leuker

Wil je graag wat minder vaak vlees eten maar vind je het nog wel eens lastig om smaakvolle gerechten te bereiden? Met deze tips van Jamie Oliver worden vegetarische gerechten een stuk spannender! 

1. Azijn

Volgens Jamie is azijn een van de meest ondergewaarde ingrediënten in menig keukenkastje, maar is het toch een van de belangrijkste. “Je hebt zoet, zout, textuur én zuur nodig in elk gerecht”, legt Jamie in een interview uit. In de wereld van azijn kun je oneindig veel experimenteren met de verschillende soorten. Zo is appelazijn de favoriet van Jamie. Maar ook rode wijnazijn, sherry-azijn en ciderazijn gebruikt de chefkok regelmatig voor zijn (vegetarische) gerechten.

2. Ingelegde groenten

Ook ingemaakte groenten, zoals bijvoorbeeld augurken, geven gerechten extra crunch en zorgen voor dat onmisbare zuurtje in gerechten. Volgens Jamie zijn ingelegde groenten een verrijking voor (vega) burgers, bij Aziatische gerechten of in een hippe buddha bowl.

3. Toevoeging (plantaardige) eiwitten

Vegetarische gerechten dienen volgens Jamie een bron van proteïne (ofwel eiwitten) te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van noten aan je gerechten. Ook dierlijke producten als eieren, melk, kaas, vlees en vis zorgen voor de nodige eiwitten. Met name het vlees en vis willen we natuurlijk vervangen in onze vegetarische gerechten. Dit kun je doen door het te vervangen voor plantaardige eiwitten als graanproducten (pasta en rijst), peulvruchten (bonen en linzen), noten en paddenstoelen.

4. Gefrituurde groente

Nog een manier om vegetarische gerechten smaakvoller te maken is om de groenten te frituren. Het is niet de meest gezonde optie, dat geven we toe. Zorg ervoor dat de olie heet genoeg is, zodat de ingrediënten de olie niet opzuigen, dit maakt het frituren een stuk minder ongezond dan je zou verwachten. Dit geldt helemaal voor het frituren van groenten.

5. Street food

De Britse chef kwam tijdens een van zijn vele reizen over de wereld in aanraking met streetfood. Dit eten kun je gemakkelijk uit de hand eten en zijn in veel gevallen vegetarisch. “Vergelijkbaar met onze burgers en pizza, maar dan vegetarisch”, vertelt Jamie. Heb je zin in vegetarische comfort food? Duik dan eens in de wereld van streetfood. Je zal versteld staan wat voor smaakvolle én vegetarische gerechten je thuis in eigen keuken kunt maken!

Lees ook: Aha! Dit zijn de grootste energieslurpers in huis

Bron: Kookfans | Beeld: Unsplash