Wil je een gezonder voedingspatroon starten? Eet dan deze dingen

voedingspatroon

Kleine stapjes maken een groot verschil

We zeggen allemaal weleens tegen onszelf dat we wat gezonder moeten gaan eten. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je besloten dat je de overstap naar een gezond(er) voedingspatroon wilt maken? Wij zetten vijf gezonde voedingsmiddelen voor je op een rij. Door dit regelmatig te eten, ben je al een heel eind op weg!

1. Pure chocolade

Dit klinkt misschien wat vreemd, omdat we chocolade vaak niet associëren met de term ‘gezond’. Toch blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen het eten van pure chocola en een lager BMI. Ook kan het eten van pure chocola helpen om depressieve gevoelens te verminderen en werkt het ontstekingsremmend. Belangrijk om hierbij te vermelden, is dat je deze effecten alleen merkt als je pure chocola eet (minstens 85% cacao).

2. Noten

Een handje nootjes is niet alleen de ideale snack, maar zorgt er ook voor dat je snel vol zit. Je hebt daarom maar een kleine hoeveelheid nodig om je snackdrang tegemoet te komen. Vooral cashewnoten, amandelen en walnoten zijn een goede keuze. Ze bevatten veel gezonde vetten, antioxidanten en vezels. Wie elke dag een handje nootjes eet, zorgt er dus ook nog voor dat diens weerstand en spijsvertering op peil blijven. En kies je ervoor om nootjes te kopen bij een lokale aanbieder, zoals Basboernoten.nl, dan steun je ook nog eens een lokale business. Win-win!

3. Boerenkool

Boerenkool bevat veel vitamine A, C, B en E. Ook zit er veel calcium, ijzer en magnesium in deze groente. Dat zorgt ervoor dat de celgroei van je huid wordt gestimuleerd. Ook gaat je brein er stofjes door produceren die voor een goed humeur zorgen. Geen wonder dus dat boerenkool als echt superfood wordt gezien!

4. Bonen

Verschillende voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je minder zin hebt om ongezond te snacken. Bonen zijn daar een goed voorbeeld van. Omdat de voedingsstoffen in bonen langzaam door je lichaam worden opgenomen, behoud je lang een vol gevoel en krijg je geen zin in snacks. Bovendien zijn bonen een bron van vezels, eiwitten en ijzer, waardoor je bloedsuiker stabiel blijft. Een aanrader: edamame. Dat zijn kleine Japanse boontjes die je vaak bij sushirestaurants ziet. Ze zorgen ervoor dat je snel vol zit, maar wel genoeg vezels en eiwitten binnenkrijgt.

5. Zaden

Tot slot: zaden. Uit onderzoek blijkt dat chiazaad een bloeddrukverlagende werking heeft en veel antioxidanten bevat. Meng af en toe wat chiazaad door je muesli of smoothie en je zult zien dat je lekkerder in je vel zit. Ook pompoenzaden zijn een goed idee: door het hoge vitamine B-gehalte in die zaden krijg je sterk haar, een glanzende huid en mooie nagels. Gauw een keer een zak in huis halen dus!

Lees ook: Hallo blij ei: 4x voedsel dat goed is voor je humeur

Bron: Tips en Weetjes, Bas Boer Noten | Beeld: Unsplash, Maksim Sutov