Zó maak je een fles champagne op de juiste manier open

Dry January

Voor eens en altijd

Vind jij een fles bubbels opentrekken ook een tikkeltje spannend? Sinds we graag knallend het jaar uitgaan – maar wel onze beide ogen willen behouden – zetten we de juiste werkwijze graag nog even voor je op een rij.

Stap 1: Haal de folie van de hals van de fles

Bij de meeste mousserende wijnen en champagnes zit een folie rondom de draden die de kurk op zijn plek houden. Als eerste wil je die folie van de fles halen, zodat je die draden ziet.

Stap 2: Draai de draden losser (maar verwijder ze niet)

De ‘draadkooi’ waarin de kurk zit, heeft waarschijnlijk een klein lipje. Draai deze tegen de klok in, zodat de draden wat losser rondom de hals van de fles zitten. Haal de draadkooi er echter nog niet af, deze zorgt er namelijk voor dat de kurk goed op zijn plek blijft zitten (en dus niet in je oog terechtkomt).

Stap 3: Verwijder – langzaamaan – de kurk

Houd de fles met één hand in een hoek van 45 graden vast. Druk met je andere hand de draadkooi stevig tegen de kurk aan. Draai nu langzaam de bodem van de fles te draaien (en dus niet de kurk), totdat de kurk los begint te raken. Door de fles en niet de kurk te draaien, heb je meer controle.

Stap 4: Draai de fles en houd de kurk vast totdat deze helemaal los is

Blijf de fles in een hoek van 45 graden. Houd met je andere hand goed druk op de draadkooi en de kurk. Blijf draaien totdat de kurk langzaam naar buiten komt. Je kunt deze dan makkelijk verwijderen met een subtiele popEt voilà: je hebt nu een fles bubbels geopend als een doorgewinterde professional – zonder verwondingen of champagne over de vloer. Chapeau!

Nog enkele tips

Tot slot delen wij nog enkele tips voor het openen van een fles mousserende wijn of champagne.

  • Zorg ervoor dat de fles goed koud is. De fles bubbels moet in ieder geval onder de 7°C zijn om goed te kunnen poppen.
  • Gebruik een theedoek voor extra bescherming. De draadkooi moet ervoor zorgen dat de kurk niet overal en nergens heen schiet, maar dit wil nog weleens fout gaan. Ben je toch bang om iemands neus te breken of de kurk door het raam te schieten? Gebruik dan een theedoek. Doe deze over de opening van de fles heen. Dit geeft je niet alleen meer grip op de kurk, het zorgt er ook voor dat deze niet overal heen schiet.
  • Richt de fles in de juiste richting. Ook al ben je met bovenstaande stappen en tips nu ongetwijfeld een echte pro, het kan geen kwaad om de fles bubbels níét op mensen te richten. Je weet maar nooit…

Lees ook: Een maand zonder alcohol: 8 tips om Dry January vol te houden

Bron: PureWow, Kookfans | Beeld: Pexels