Zo voorkom je rode handen bij het snijden van bieten

bieten

Met deze tips blijven je handen mooi egaal van kleur

Rode bieten: wij zijn er dol op. Het snijden ervan levert vaak echter rode vlekken op onze handen op. Die vlekken zijn er moeilijk af te krijgen, met als gevolg dat we de rest van de dag met roodgekleurde handen rondlopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem te verhelpen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Keukenhandschoenen dragen

Een logische tip, maar iets waar je misschien niet meteen aan denkt: keukenhandschoenen. Door keukenhandschoenen te dragen tijdens het snijden van rode bieten, zorg je ervoor dat die bieten geen kleur op je handen kunnen afgeven. Wel zullen de handschoenen verkleuren, dus moet je voorzichtig zijn als je die uitdoet en beetpakt. Nadat je de bieten hebt gesneden, is het verstandig om de handschoenen in een speciale waszak in de wasmachine te doen. Je kunt ook kiezen voor wegwerphandschoenen, maar dat is een stuk minder milieuvriendelijk.

Een laagje olijfolie

Rode kleurstof kan zich niet aan de huid van je handen hechten als je een laagje olijfolie op je handen smeert. Giet een beetje in de palm van je hand en wrijf je handen er helemaal mee in. Zorg ervoor dat je geen plekje onbedekt laat, anders kun je alsnog plaatselijk rode vlekjes gaan zien. Wees ook extra voorzichtig tijdens het snijden, aangezien je handen wat glibberig kunnen worden van de olie. Na het snijden heb je twee opties: ofwel je handen goed afvegen aan keukenpapier, ofwel met water en zeep aan de slag gaan. De tweede optie zorgt ervoor dat de olie echt goed van je handen gescrubd wordt. Het resultaat: egale, fris ruikende handen én mooi gesneden rode bieten!

Citroen en aardappel

Is het kwaad al geschied en heb je rode bieten gesneden zonder enige vorm van bescherming? Ook dan zijn er twee dingen die je kunt doen. Ten eerste kun je wat citroensap op je handen spuiten, waardoor het bietensap op je huid oplost en je handen weer hun eigen kleur terugkrijgen. Dit is af te raden als je een gevoelige huid of open wondjes op je handen hebt, omdat citroen uitdrogend werkt. Het kan de huid op je handen dan onnodig beschadigen en voor een onprettig gevoel zorgen.

Een tweede tip is om je handen onder de kraan in te wrijven met een halve rauwe aardappel. Daarmee scrub je het bietensap van je handen. Wil je een extra scrubbend effect? Smeer de halve aardappel dan in met wat koffiedik of wat suiker. Je zult zien dat je handen weer helemaal schoon worden!

Lees ook: Dit zijn de beste groentesoorten om in een kleine tuin te verbouwen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Melissa LeGette