Zóveel duurder is een ei rond Pasen ten opzichte van vorig jaar

eieren

Wow!

Als je denkt aan Pasen, dan denk je natuurlijk aan de Paashaas, chocolade, lekker eten, en natuurlijk: aan eieren. Want een ei hoort erbij tijdens Pasen. Maar wist je dat de eieren, ten opzichte van vorig jaar, een stuk duurder zijn geworden rond de Paasdagen? 

Sterk in prijs gestegen

Het valt op dat eieren veel sterker in prijs gestegen zijn dan boodschappen in het algemeen. Oorzaak? De hogere prijzen komen vooral door de flink gestegen kosten van kippenvoer sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Ook de vogelgriep heeft hier een aandeel in, omdat het aanbod van eieren daardoor momenteel kleiner is. Volgens het CBS maken deze factoren dat wij dit jaar flink in de buidel moeten tasten voor dat o zo gewilde eitje aan het Paasontbijt.

Buitenlands eitje

Het statistiekbureau merkt ook op dat ongeveer 1 op de 100 eieren in Nederland tegenwoordig uit Oekraïne komt. Dat maakt Nederland de derde bestemming binnen Europa. Vorig jaar importeerde Nederland in totaal zeven miljoen eieren uit Oekraïne en vóór 1 mei 2022 kwamen er bijna geen eieren uit het land.

Zoveel duurder is een ei

In Nederland kost dat eitje nu 26 procent meer dan een jaar geleden. De prijsstijging is niet een probleem waar alleen ons kikkerlandje mee kampt. Wereldwijd is de prijs van eieren in het afgelopen jaar namelijk fors gestegen. In Europa was de prijsstijging gemiddeld 31 procent, met Tsjechië als uitschieter: hier kost een ei bijna twee keer zoveel als een jaar geleden. Amerikanen betalen zelfs 55 procent meer. Wow!  Extra van genieten dus aankomend weekend…

Lees ook: Vermijd deze 3 dingen bij het wassen van je wollen kleding

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels