Ahw: hierom blijft je hond je soms een hele tijd aanstaren

hond staren

De reden is ontzettend lief

Vaak leren we al van kinds af aan om van viervoeters te houden, soms zelfs als onderdeel van de familie. Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen mens en dier. Is het je wel eens opgevallen dat je vriendje je soms heel lang aanstaart? Dit betekent het!

Aanstaren

Staart jouw viervoeter je ook geregeld voor langere tijd aan? Wellicht kun je dan het gevoel hebben dat hij of zij iets van je nodig heeft, maar niets is minder waar. Het heeft namelijk een hele andere reden, en die is erg ontroerend. Als je hond je aanstaart, is dat een goed teken. Dit is de manier voor je hond om te laten zien dat hij of zij van je houdt! Je zult dit ook merken aan de lichaamshouding van je hond. Hij of zij heeft een ontspannen houding wanneer die lieve oogjes op je gericht zijn.

Emotie aanvoelen

Daarnaast lijken honden onze emoties soms wel aan te voelen. Ze komen je troosten op een verdrietige dag of barsten juist van de energie als jij ook vrolijk bent. Nu kunnen wetenschappers aantonen dat dit deels komt doordat honden daadwerkelijk ‘een oogje in het zeil houden.’ Door duizenden jaren lang in de omgeving van mensen te wonen, hebben honden veel over mensen kunnen leren. De trouwe lobbesen hebben onder andere leren communiceren met hun blik. Daarnaast kunnen ze aan onze ogen aflezen hoe we ons voelen. Zo spelen honden in op ons humeur, wat mensen over het algemeen minder gestresst maakt.

Sociale dieren

Een huisdier in de ogen kijken kan er dus voor zorgen dat we ons geliefder voelen, getroost worden en minder stress ervaren. Maar hiermee houden de voordelen van de bijzondere band tussen mens en huisdier nog niet op. De liefdevolle connectie met je huisdier werkt ook lichamelijk door. Zo hebben mensen met een huisdier over het algemeen een beter afweersysteem en kunnen ze zelfs langer leven. Honden, katten of andere gezelschapsdieren zorgen er ook voor dat mensen zich minder alleen voelen en meer betekenis aan hun leven geven. Oogcontact met je huisdier maakt deze band alleen maar sterker. Geen wonder dus, dat we ons zo goed voelen als we in de ogen van ons huisdier kijken.

Lees ook: Als je hond één van deze dingen doet wil hij je iets belangrijks vertellen! Doet jouw hond dit wel eens?

Bron: RTL Nieuws, The Healty, Archief | Beeld: Pexels