Dit is waarom je tijdens je slaap soms het gevoel hebt dat je valt

slaap

Heel eng, maar het overkomt vrijwel iedereen weleens

De ideale slaapsituatie is natuurlijk dat je meteen wegdommelt en een aantal uur lang in dromenland bent. Helaas is de realiteit voor veel mensen anders. Soms schrikken we ineens wakker uit onze slaap, omdat we het gevoel hebben dat we vallen. Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Wij vertellen je er meer over.

Slaapstuipen

De schokken die je in je slaap kunt ervaren, worden ook wel slaapstuipen genoemd. Het zijn geen fijne ervaringen: ze kunnen ervoor zorgen dat je rechtop in bed zit met een snel kloppend hart. Wat gebeurt er precies als je last hebt van slaapstuipen? Tijdens je vertrek naar dromenland heb je één of meerdere spieren een aantal keer aangespannen. Die aanspanning is net als bij bijvoorbeeld hikken niet vrijwillig. Daardoor zorgt hij ervoor dat je wakker schrikt – en als je niet alleen slaapt, is degene naast je waarschijnlijk ook meteen wakker. Tot wel zeventig procent van de mensen heeft ’s nachts weleens last van slaapstuipen. Er zijn overigens ook mensen die ze krijgen, maar die er niet wakker van worden.

Foutje van de natuur

Wat is eigenlijk het doel van slaapstuipen? Wetenschappers hebben daar alleen theorieën over, geen vaste conclusie. De eerste theorie is dat onze hersenen een foutje maken, waardoor zenuwen per ongeluk worden gestimuleerd. Je lichaam komt tot rust als je slaapt, maar het is voor je brein lastig te begrijpen dat het in passieve stand moet gaan. Het resultaat van het foutje is dat je een schok in je ledematen krijgt en wakker schrikt.

Lees snel verder voor de andere theorie en hoe je dit kunt voorkomen!

Array