Als je honden hebt, kan dit je zorgen baren

De 41 essentiële signalen die elke hondeneigenaar moet weten!

Als je de trotse ouder bent van een harige viervoeter, dan is dit artikel niet alleen aanbevolen lectuur – het is essentieel. Zie het als een reddingslijn voor die onverwachte momenten waarop de gezondheid van je hond een mysterieuze wending neemt.

Deze gids behandelt niet alleen de overduidelijke symptomen zoals mank lopen of plotselinge lusteloosheid. We gaan dieper in op de subtielere, vaak over het hoofd geziene symptomen die veel huisdiereigenaren misschien afdoen als ‘gewoon eigenaardig gedrag’. Heb je je ooit afgevraagd of dat onophoudelijke pootlikken echt normaal is? Of dat de plotselinge obsessie van uw hond voor een bepaalde hoek van de kamer slechts een voorbijgaande bevlieging is? Spoiler alert: dat is het misschien niet. In de complexe wereld van de gezondheid van honden kan wat alledaags lijkt, eigenlijk een schreeuw om hulp zijn.

Kennis is uw beste wapen om het welzijn van uw hond te beschermen. En onthoud dat ze ons niet kunnen vertellen wat er mis is; het is aan ons om dat uit te zoeken. Haal dus diep adem en maak u klaar om de detective te worden die uw hond nodig heeft. Want als het om de gezondheid en het geluk van onze harige familieleden gaat, is geen detail te klein om over het hoofd te zien.

Overmatig likken of krabben

Likt of krabt uw hond opeens alsof zijn vacht besmet is met vlooien? Negeer overmatig pootbijten, buiklikken, rompkrabben of kauwen op hotspots niet! Dit krampachtige gedrag schreeuwt “Ik heb jeuk als een gek!”  Iets irriteert je arme hond. Het kan alledaags zijn, zoals insectenbeten of een droge huid, maar het kan ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen zoals voedselallergieën, hormonale onbalans, parasieten of huidinfecties.

Doe niet alleen een Elizabethaanse halsband om en hoop dat ze ophouden – ga meteen naar de dierenarts! Met tests en behandeling kan de dierenarts het vreselijke geval van krabben bij je hond verlichten. Diagnose: een gelukkig hondje met een kwispelende staart!

Slecht evenwicht of moeite met regelmatig bewegen

Als je hond begint te strompelen of vreemd beweegt, negeer het dan niet. Deze veranderingen kunnen betekenen dat er echt iets mis is. Hinken kan een klein probleem zijn, zoals een zere voet, maar evenwichtsproblemen kunnen wijzen op iets ernstigs in de hersenen of zenuwen.

Dus als je hond doet alsof rechtop lopen een uitdaging is, is het tijd om meteen naar de dierenarts te gaan. Problemen als deze kunnen erger worden als je wacht, waardoor ze moeilijker te behandelen zijn. Dus als je hond, die normaal stabiel of onhandig is, begint te bewegen alsof hij op een slappe koord loopt, laat hem dan zo snel mogelijk nakijken.