10 dingen die je niet en juist wél voor een doktersafspraak moet doen

Deze tien dingen kun je beter wel en niet doen voor een doktersafspraak

We ontkomen er in ons leven niet aan, een bezoekje brengen aan de huisarts. De ene afspraak is misschien minder ernstig dan de andere, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn bijvoorbeeld een aantal dingen die je beter niet voor een doktersafspraak kunt doen. Ook geven we je vier tips die je juist wél voor een afspraak kunt doen.

Met deze tips haal je het meeste uit je doktersafspraak.

1. Drink geen koffie voor een bloeddruktest

Je bloeddruk zal waarschijnlijk bij een controle afspraak worden gecheckt, dus vermijd koffie vlak voor de doktersafspraak. Koffie kan namelijk de resultaten beïnvloeden. “Het drinken van koffie of andere cafeïne houdende dranken als energiedranken of cola binnen een uur nadat je bloeddruk is gemeten, kan de waarde kunstmatig verhogen,” zegt James Dewar, MD, vice-voorzitter van de huisartsgeneeskunde aan de Universiteit van Pittsburgh Medical Center (UPMC) . “Hetzelfde geldt voor tabaksproducten en vrij verkrijgbare decongestivum medicijnen.”

2. Eet geen vet eten vlak voor bloedafname

Heb je een doktersafspraak om je bloed af te laten nemen? Dan kun je beter die vette hamburger nog even laten staan. “Als je normaal gesproken geen vetrijke maaltijden eet, doe het dan ook niet voor een doktersafspraak, zodat je arts een nauwkeurig beeld van je gezondheid kan krijgen”, zegt Deepa Iyengar, MD, universitair hoofddocent gezins- en gemeenschapsgeneeskunde bij McGovern Medical School. Ongewone vette maaltijden kunnen de testresultaten scheeftrekken. “Als je bloedonderzoek een meting van cholesterol of andere vetten omvat, is het het beste om gedurende acht tot tien uur calorieën te vermijden voordat de test wordt uitgevoerd,” zegt Dr. Dewar. “Je bloedsuiker en bepaalde vetten in het bloed, triglyceriden genaamd, kunnen een beetje worden verhoogd nadat je eet.”

3.Drink veel water voorafgaand aan een onderzoek

Over het algemeen is het een goed idee om je te hydrateren voordat je naar een doktersafspraak gaat. “Als je goed gehydrateerd bent op het moment van een lichamelijke inspanning, zullen je pols en bloeddruk op hun best zijn,” zegt Dr. Dewar. “Als je een bloedonderzoek of urinetests laat afnemen, kan een milde uitdroging kunstmatige afwijkingen in de testen vertonen, die de resultaten kunnen verwarren.”

4. Houd je vaste eetpatroon aan

Je hoeft je eetgewoonten niet te wijzigen voor een afspraak bij de huisarts, zelfs als je gezond wilt lijken. “Artsen willen graag dat je eerlijk bent over je levensstijl en dieet, zodat ze een nauwkeurige geschiedenis van je gezondheid kunnen bepalen en je de best mogelijke zorg kunnen bieden”, zegt Gregory John Galbreath, MD, een PIH Health-arts in Whittier. Een paar dagen gezonder eten doet er waarschijnlijk niet toe. “Het duurt lang voordat een dieet cholesterol en bloedsuikerspiegel verandert, dus een dieetverandering van een paar dagen of maaltijden zal niet veel doen,” zegt Dr. Dewar. Veranderingen treden op de lange termijn op, dus eet gewoon gezond zo vaak als je kunt.

5. Probeer geen medicijnen tegen verkoudheid te nemen

Als je ziek bent, wil je arts misschien je symptomen evalueren zonder de effecten van zelfzorggeneesmiddelen. “Neem indien mogelijk niets in zodat je arts abnormale bevindingen kan zien en je gezondheid kan beoordelen”, zegt Dr. Iyengar. “Sommige medicijnen kunnen de bloeddruk verhogen en je arts zou niet weten of de medicatie of de ziekte de oorzaak kan zijn.” Als je echt pijn hebt, is het prima om de medicatie te blijven gebruiken. Wees klaar om je symptomen te beschrijven en vertel de arts wat je hebt ingenomen. “Als je medicijnen gebruikt om te helpen bij een acute ziekte, is het belangrijk om de arts te laten weten of ze helpen en/of het bijwerkingen veroorzaakt,” zegt Dr. Dewar.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2