10 dingen die mensen met de ziekte van Alzheimer willen dat je weet

tips contact dementie dingen alzheimer weet

Wees bewust van deze dingen als iemand in je omgeving kampt met de ziekte van Alzheimer

Geheugenverlies kan eng zijn, maar geduld, vertrouwen en aanmoediging kunnen iemand met deze ziekte helpen een zinvol leven te blijven leiden. Een van de eerste dingen die in je opkomt als je aan de ziekte van Alzheimer denkt, is geheugenverlies. Maar er is zoveel meer aan deze aandoening wat zorgverleners, dierbaren en mensen die zelf net de diagnose Alzheimer hebben gekregen zouden moeten weten. Mensen met de ziekte van Alzheimer delen belangrijke feiten en misvattingen over de ziekte.

Elke fase van de ziekte van Alzheimer is uniek

Je zou kunnen aannemen dat iemand met Alzheimer een gesprek niet kan bijhouden, maar dat is niet het geval. “Patiënten in de vroege stadia van Alzheimer hebben geheugenproblemen die het gemakkelijk maken om te verdwalen of gesprekken te vergeten, terwijl persoonlijkheidsveranderingen of agitatie kunnen optreden tijdens de middelste fasen”, legt Mary Mittelman, directeur van het Alzheimer’s Disease and Related Dementias uit. Wanneer het late stadium toeslaat, kan de patiënt moeite hebben met aankleden of eten. “Symptomen van de ziekte van Alzheimer veranderen in de loop van de tijd”, zegt dr. Mittelman.

Het leven is in de beginfase nog redelijk normaal

“Ik leid een grotendeels normaal leven, maar er zijn specifieke gebieden waarop ik vertrouw op een planner, wekker of smartphone”, zegt Eric Thompson, adviseur van de Early-Stage Advisory Group voor de Alzheimer’s Association. Nadat hij ongeveer vier jaar geleden de diagnose Alzheimer kreeg, moest hij met pensioen en bracht hij een paar veranderingen aan in zijn routine. Zo handelt hij ’s ochtends vroeg zijn checklist af met daarop de dagelijkse klusjes, zodat hij deze niet vergeet. Eric zegt echter dat mensen geschokt zijn door hoe goed hij zich gesprekken herinnert.

Dingen worden niet expres vergeten

Het kan je ergeren dat je jezelf tegen iemand met Alzheimer moet herhalen, maar laat je ongeduld niet de overhand krijgen. Vereenvoudig in plaats daarvan de manier waarop je dingen zegt, zodat je woorden waarschijnlijker blijven hangen. 

Iemand eraan herinneren dat dierbaren zijn overleden is verschrikkelijk

Als iemand met Alzheimer vraagt naar een overleden dierbare, zorg dan niet voor onnodig liefdesverdriet door te zeggen dat de persoon er niet is. Bied in plaats daarvan aan om degene mee te nemen op een wandeling om die persoon te zoeken, zegt Jackie Pinkowitz, bestuursvoorzitter van Dementia Action Alliance. “Je kan natuurlijk niet verwachten dat de overledene terugkomt, maar door een wandeling kun je het samen met je dierbare met Alzheimer het er rustig over hebben”, zegt Pinkowitz, die verzorger was voor haar moeder en haar vader, die beiden dementie hadden. “Deel het moment, maar wees bereid om een beetje in hun wereld op te gaan.”

Socialiseren is belangrijk

Vooral iemand in de vroege stadia, die slechts een milde cognitieve beperking heeft, moet je niet dringen om thuis te blijven. Het is juist goed om tijd met vrienden en familie door te brengen. “Helaas schakelen sommige familieleden ze meer uit, in plaats van ze in staat te stellen en aan te moedigen om erbij betrokken te zijn”, zegt Pinkowitz.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2